2024/05/18

 

Prisimintos gegužinės ir jų muzikantai

Padėką Aldonai Raišienei (kairėje) įteikia Roma Bugailiškienė.
Autorės nuotrauka

Šeštadienį, Šv. Lauryno atlaidų išvakarėse, skapiškėnai rinkosi į susitikimą, kuriame buvo prisimintos jaunimo organizuotos gegužinės ir jų muzikantai. Buvusi mokytoja Aldona Raišienė renginio dalyviams ir svečiams pristatė savo rašto darbą „Tos kaimo vakaruškos“.

Gal skaitys anūkai ir proanūkiai

Pradėjusi renginį Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Skapiškio padalinio vyresnioji bibliotekininkė Roma Bugailiškienė priminė, kad jau ketvirti metai prieš Šv. Lauryno atlaidus vyksta teminiai vakarai, o šių metų tema yra muzika, kuri skambės ir apie ją bus kalbama.

Apie savo rašto darbą, kaip sekėsi rinkti atsiminimus ir kalbinti senuosius muzikantus, papasakojo pati A. Raišienė. Pirmąjį prisiminimą kraštotyrininkė užrašė dar 2006 metais, bet dėl įvairių priežasčių, tas darbas kurį laiką buvo pamirštas. Prie jo grįžta vėliau. Pasak jos, tikslas buvo parodyti tuos žmones, kurie negaudami jokio atlyginimo, organizavo ir ruošė gegužines, o jose gausiai dalyvavo jaunimas. Surinkusi ir užrašiusi pasakojimus bei juos pateikusi leidinėlyje „Tos kaimo vakaruškos“, kurį sumaketavo ir atspausdino R. Bugailiškienė. Mokytoja A. Raišienė vylėsi, kad gal kada nors anūkai ar proanūkiai ras užrašytus prisiminimus apie savo močiutes, kaip jos šoko gegužinėse, ar apie senelius, kurie grojo jose. Mokytoja džiaugėsi, kad visi jos kalbinti žmonės mielai bendravo, dalinosi prisiminimais, nors, jos tikslas ir nebuvo užrašinėti biografijas. Kraštotyrininkė domėjosi, kas paskatino žmogų pradėti groti, kuo jis grojo, kur dabar tas muzikos instrumentas ir kas juo naudojasi.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Aušra JONUŠYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video