2024/05/15

Savižudybių prevencijai – rotariečių injekcija

Seminaro „Savižudybių galima išvengti“ dalyviai prie Kupiškio kultūros centro.
Autorės nuotrauka

„Savižudybių galima išvengti“, – tokia buvo gegužės 23 dieną Kupiškyje vykusio seminaro pagrindinė mintis. Dalyvavo gausus būrys psichologų, politikų, neabejingų šiai problemai savanorių. Tądien Kupiškio rajono savivaldybė, Kaišiadorių, Kelmės, Rietavo ir Varėnos savivaldybės pasirašė bendradarbiavimo memorandumą su tarptautiniu Rotary klubu dėl projekto „Savižudybių prevencijos modelio ir jo diegimo penkiose Lietuvos savivaldybėse“ įgyvendinimo.

Patirtį perteikė tokią prevencijos programą Kupiškyje jau vykdę visuomenininkai. Kiek žada skirti finansų šiam projektui ir kaip tos lėšos turėtų būti paskirstytos, informavo Rotary klubo atstovas. Prezidentūros atstovai seminaro dalyviams perdavė prezidentės sveikinimą. Buvo pabrėžta, kad savižudybių prevencija yra svarbi prezidentės inicijuotos akcijos „Už saugią Lietuvą“ dalis.

Apkabinimo galia

Seminaro dalyvius sveikinęs rajono meras Dainius Bardauskas pabrėžė, kad grupelės entuziastų darbas Kupiškyje savižudybių prevencijos srityje išaugo į nacionalinės svarbos veiklą. Gal ne viską jiems sekėsi įgyvendinti, kaip buvo norėta, bet svarbiausia, kad buvo pradėta garsiai kalbėti apie visai Lietuvai opią problemą.

Seminaro viešnia, aktorė Jurgita Jurkutė, kalbėjo apie savo išgyvenimus, kurie ją užplūdo sužinojus apie tėčio savižudybę. „Pasijutau palikta. Maniau iš pradžių, kad tai tik mano ir mano šeimos problema. Užsisklendžiau. Vėliau suvokiau, kad tai daug didesnė bėda. Statistika rodo, kad per penkerius metus ta problema Lietuvoje palietė dar apie 50 tūkst. žmonių. Tokiai mažai šaliai kaip mūsų tai labai didelis skaičius. Būtina tą skaičių mažinti.

Kai nusižudė aktorius Vytautas Šapranauskas, talentingas žmogus, mano mokytojas, jaučiau kaltę, beprasmybę, buvo apėmęs bejėgiškas nusiminimas. Panašiai tokiu atveju jaučiasi daugelis žmonių. Ką tuomet daryti, atsakymą radau vienoje psichologės profesorės Danutės Gailienės knygoje. Sužinojau, kad yra trys vengimo apie savižudybę kalbėti su aplinkiniais priežastys. Tai savikliova, kai galvojama, kad žmogus turi pats spręsti savo problemą ir neapkrauti kitų, nepriimti pagalbos iš šalies. Tokia pozicija gimdo kitą priežastį – nepasitikėjimą aplinkiniais (galvojama, kad kiti nenori susidėti su kenčiančiais žmonėmis, atsiribojama nuo visų). Trečioji priežastis – visuomenės požiūris į savižudybę.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video