2024/04/19

 

Pabėgėlių priėmimo savivaldybė nesibaimina

Marius Mališauskas.
Autorės nuotrauka

Lietuva yra įsipareigojusi per dvejus metus priimti 1105 pabėgėlius iš Sirijos, Irako ir Eritrėjos. Vyriausybė tikisi, kad pirmieji pabėgėliai Lietuvą pasieks visai netrukus – kitų metų pradžioje. Į mūsų šalį perkelti pabėgėliai integraciją pradės Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje, paskui bus išskirstyti po įvairias šalies savivaldybes. Jos iki šiol dar neturi aiškios informacijos, kaip realiai bus vykdomas pabėgėlių integravimo procesas, kam ir kiek bus skiriama lėšų, kokia bus savivaldybių atsakomybė. Vienos teigia, kad jau yra pasirengusios apgyvendinti užsieniečių šeimas, antros tvirtina tokių sąlygų neturinčios arba svarstytų šį reikalą, jei lėšų skirtų Vyriausybė. Ar Kupiškio rajono savivaldybė ruošiasi priimti pabėgėlius, pasikalbėjome su administracijos direktoriumi Mariumi MALIŠAUSKU.

Ar mūsų rajono Savivaldybė yra gavusi konkrečius nurodymus dėl pabėgėlių priėmimo?

Gerokai anksčiau, rugpjūčio 27 d., iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos gautas raštas, kuriame klausiama, ar Savivaldybė galėtų priimti pabėgėlius iš Ukrainos – Donecko ir Luhansko sričių, kur vyksta neramumai. Teirautasi, kiek jų galėtume priimti, suteikti būstą ir pan. Rugsėjį atsakėme, kad galime suteikti pagalbą ne daugiau kaip dviem keturių asmenų šeimoms, tačiau rašydami atsakymą prašėme išaiškinti tvarką, kas turės sumokėti mokesčius už komunalines paslaugas, ar bus kompensuojamas būsto įsigijimas, ar darbdaviams bus suteikiamos kompensacijos už užsieniečių įdarbinimą ir kt. Visos šios informacijos iki tol pateikta nebuvo. Tame pačiame rašte buvo užsiminta, kad pabėgėliai iš kitų šalių iš pradžių bus apgyvendinti Rukloje, o vėliau tęs integraciją savivaldybėse, prašyta įvertinti Savivaldybės poreikius ir galimybes dėl pabėgėlių iš Sirijos priėmimo. Atsakėme, kad apie tai informuosime vėliau. Jokio kito konkretaus užklausimo, kiek ir kada pabėgėlių galime priimti, negavome. Viskas nuolat keičiasi. Tuo metu Lietuvai nustatyta kvota buvo 325 pabėgėliai, dabar ji jau kitokia – 1105.

Ar Savivaldybė bus atsakinga už pabėgėlių aprūpinimą gyvenamaisiais būstais, kokios išmokos jiems numatytos?
 
Situacija šiuo metu pasikeitė. Lapkričio mėnesį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pasirašė naują įsakymą, kuriame numatyta, kad gyvenamojo būsto nuoma migrantai turės pasirūpinti patys. Taigi, privalomas būsto suteikimas nebėra Savivaldybės rūpestis. Žinoma, mes galime bendradarbiauti, padėti. Tinkamų gyventi laisvų būstų šiuo metu neturime. Socialiniai būstai pabėgėliams neskiriami. Jie galės juos nuomotis, nes tam lėšos skiriamos. Yra ir dar vienas pasikeitimas. Nuo gruodžio labai sumažintos išmokos Lietuvoje integruojamiems pabėgėliams. Vienkartinė pašalpa pabėgėliams įsikurti Savivaldybėje nuo dabar skiriamų 456 eurų sumažinama iki 204 eurų. Šeimai įsikurti bus galima skirti ne daugiau nei 612 eurų, iki šiol buvo 1 140 eurų. Taigi suma sumažėjo beveik per pusę. Kas mėnesį mokama piniginė pašalpa būtiniausioms reikmėms – būsto nuomai, drabužiams anksčiau buvo mokama visą integracijos laiką, tai yra visus metus. Nuo šiol viso dydžio pašalpa bus mokama tik pirmus šešis mėnesius, o nuo 7 iki 12 mėnesio mažinama perpus. Tad šiuo metu skiriamos kasmėnesinės išmokos – 204 eurai vienam, 306 eurai dviem ir 408 eurai trims asmenims praėjus pusmečiui atitinkamai mažės iki 102, 204 ir 306 eurų. Įvestas ir išmokų apribojimas – nepaisant, kiek bus šeimos narių, kasdienėms reikmėms visa šeima galės gauti ne daugiau nei 510 eurų. Be minėtų išmokų, šeimoms gali būti skirta po 60 eurų vaikų darželiui, pašalpa mažamečiams vaikams. Pabėgėlių integracijai kitų metų biudžete planuojama 5,5 mln. eurų, didžioji dalis išlaidų bus padengtos Europos Sąjungos lėšomis. Pasikeitė ir terminai – pirminė integracija Ruklos pabėgėlių priėmimo centre trumpėja nuo dabar buvusių 6 iki 3 mėnesių. Pabėgėliams persikėlus į savivaldybes, taip pat nebebus galima pratęsti integracijos laiko – jis nustatytas tik 12 mėnesių. Seniau buvo galima ją pratęsti iki 60 mėnesių, tai yra 5 metų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video