2024/05/05

 

Reitingai rajoną kilstelėjo aukštyn

Vargais negalais Kupiškio rajonas mažųjų Lietuvos savivaldybių reitinge keliasi aukštyn.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Kupiškio rajonas 2015 metų savivaldybių reitinguose sugebėjo pakilti 7 laipteliais aukštyn. Nežinia, ar tai nuėjusios valdžios pastangų dėka, tačiau mūsų rajonas išskirtas, kaip biudžetą ir švietimą labai gerai tvarkanti Savivaldybė. Taip pat gerai tvarkėsi ir administracija. Prasčiau įvertintos komunalinėms paslaugos, investicijos ir plėtra, sveikata ir socialinė rūpyba.

Pralenkti Anykščiai

Lietuvos laisvosios rinkos institutas jau penktus metus įvertino Lietuvos savivaldybes. Išanalizavus praėjusių metų rodiklius iš didžiųjų savivaldybių pernai geriausiai sekėsi Vilniui, kuris geriausio miesto titulą atėmė iš Klaipėdos.

Tarp mažųjų savivaldybių lyderės yra Kauno ir Klaipėdos rajonų savivaldybės. Tuo tarpu Kupiškiui iš 54 savivaldybių atiteko 43–45 vieta. Surinkęs 38 balus iš 100 mūsų rajonas vienodai vertinamas su Šiaulių r. ir Zarasų r. savivaldybėmis. Praėjusiais metais tokiuose rinkimuose buvome antri nuo galo.

Galima pasidžiaugti, kad pagaliau pralenkėme Anykščius, kuriems mėgstame žerti tiek pagyrų lygindamiesi. Šis rajonas, surinkęs 34,3 taškus, yra 51 vietoje.
Palyginti su kitomis kaimynėmis, Kupiškis užima dar gana prastą poziciją. Rokiškio ir Utenos rajonų savivaldybės dalijasi 27–29 vieta (46,3 taškai), Biržai užėmė 32 vietą (44,4 taškai), Panevėžio rajonas – 15 vietą (55,2 taškai).
Prasčiausiai Lietuvoje praėjusiais metais tvarkėsi Ignalinos rajono savivaldybė.

Skolingą biudžetą tvarkė gerai

Geriausius balus Kupiškis gavo už biudžeto sritį – čia mes pralenkėme net 34 mažąsias savivaldybes.
Ekspertų nuomone, Kupiškio rajono savivaldybė tinkamai vykdė viešuosius pirkimus. Praėjusiais 2014 m. visi jie buvo viešai skelbiami. Šiuo rodikliu mes pirmaujame Panevėžio regione.

Be to, rajonui santykinai nebrangiai kainavo išlaikyti valdžią – Savivaldybės valdymo išlaidų dalis buvo 5,5 proc. nuo visų išlaidų (mažųjų savivaldybių vidurkis 7,4 proc.). Nors Kupiškis dar turi daugiausia Savivaldybės administracijos pareigybių – tūkstančiui rajono gyventojų tenka 7,3 tokių darbuotojų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video