2024/05/18

 

Dangaus žaisliukai bet kur neskraidys

Įvesti apribojimai bepiločiams orlaiviams, kad jie nepažeistų žmogaus privatumo ir netaptų strateginių objektų šnipinėjimo priemone.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Bepiločiai orlaiviai – gana brangi, bet lietuvių trokštama pramoga. Deja, būgštaujama, kad jų savininkai tokiu būdu ne tik grožisi kraštovaizdžiu, bet ir pažeidžia gyventojų, įstaigų privatumą. Jais gali pasinaudoti net ir nusikalstamo pasaulio atstovai. Todėl Seimas suskubo patvirtinti taisykles, pagal kurias būtų saugu naudotis bepiločiais orlaiviais. Savivaldybėms siūloma nustatyti šių aparatų skraidymą tam tikrose zonose.

Parengė taisykles

Bepiločiai orlaiviai į Lietuvos padangę kyla jau kelinti metai. Ir valstybės valdžia susirūpino, kad jie kelia grėsmę mūsų saugumui.

Dar vasarą Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas kreipėsi į Savivaldybių asociaciją, ragindamas nustatyti rajonuose zonas, kur negalėtų skraidyti vadinamieji dronai.

„Yra buvęs ne vienas atsitikimas, kai bepiločiai orlaiviai, liaudyje vadinami tiesiog dronais, skraido virš svarbių valstybinių pastatų, įkalinimo vietų ar tankiai apgyvendintų teritorijų. Tai kelia susirūpinimą, nes tokie prietaisai gali būti pasitelkiami žvalgybos tikslams, nelegaliai veiklai ar nusikaltimams. Yra informacijos, kad dronais žvalgomos teritorijos virš individualių namų, vėliau juose vykdomos vagystės. Arba virš kalėjimo praskridęs dronas numeta kokį nelegalų siuntinį nuteistiesiems. Todėl reikia bent minimaliai apriboti dronų skraidymo zonas, nustatyti objektus, virš kurių dronai skraidyti negalėtų“, – viešai pasisakė A. Paulauskas.

Jau parengtos ir bendros bepiločių orlaivių naudojimo viešumoje taisyklės. Nuo rudens Lietuvos savivaldybės turi jas įvertinti ir pritaikyti savo teritorijose.

Griežčiau nebereikia

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto raštą gavo ir Kupiškio rajono savivaldybė. Pasak jos administracijos direktoriaus Mariaus Mališausko, apribojimus, kur negalės skraidyti bepiločiai orlaiviai, turėtų nustatyti Taryba. O tokios zonos, anot jo, galėtų būti virš mokyklų, darželių, Subačiaus kuro bazės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video