2024/05/19

 

Globos įstaigų permainos dar laukia

Perėjimas iš institucinės globos į globą šeimo – ilgas procesas.
Nidos Šulcienės asociatyvi nuotrauka

Praėjusią savaitę Kupiškio rajono savivaldybės meras Dainius Bardauskas kartu su kitų šalies savivaldybių vadovais dalyvavo susitikime su socialinės apsaugos ir darbo ministre Algimanta Pabedinskiene. Susitikimo metu pristatyti nuveikti institucinės globos pertvarkos darbai, artimiausiu metu planuojama veikla, savivaldybių vaidmuo pertvarkos procesuose.

Savivaldybių vaidmuo – didelis

Pasak ministrės, svarbiausias pertvarkos tikslas – tinkamiausių sąlygų likusiems be tėvų globos vaikams, neįgaliems vaikams ir psichikos negalios kamuojamiems suaugusiesiems, jų šeimoms sudarymas, kad ilgainiui institucinę globą pakeistų bendruomeninės paslaugos. Bus siekiama daryti taip, kad vaikai nebepatektų į institucinę globą, gyventų šeimose ir šeimynose, neįgalūs žmonės taip pat gautų jiems reikalingas paslaugas bendruomenėje. Pertvarkoje, finansuojamoje iš valstybės biudžeto lėšų ir ES struktūrinių fondų, dalyvaus dešimtyje šalies regionų įsikūrusios 27 institucinės globos įstaigos. Iki 2020 metų numatoma įgyvendinti du pertvarkos etapus. Ministrės teigimu, vykdant globos įstaigų pertvarką savivalda yra artimiausias ministerijos partneris ir padėjėjas. Pasak jos, tikimasi, kad savivaldybės padės rasti priimtiniausius būdus ir kelius į visuomenę integruoti likusius be tėvų globos vaikus ir neįgalius žmones.

Laukia ilgas procesas

Rajono meras Dainius Bardauskas teigė, kad apie institucinės globos pertvarką kalbama seniai, tačiau kol kas realių ir tvirtų žingsnių nebuvo padaryta. „Manau, šis procesas tęsis dar ilgai ir tikrai bus nelengvas. Savivaldos atstovų buvo prašoma aktyviai įsijungti į šį procesą.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video