2024/05/05

 

Svečių iš Afrikos kol kas nelaukiame

Pabėgėlių priėmimas ir integracija sukeltų nemažai papildomų problemų ir rūpesčių.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Lietuva per dvejus metus turės priimti 325 pabėgėlius. Mūsų šalyje pagal Europos Sąjungos programą atvyksiantys užsieniečiai pirmiausia būtų apgyvendinti Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje. Vėliau jų įsikūrimu šalies savivaldybėse turėtų rūpintis nevyriausybinės organizacijos. Pabėgėliai būtų mokomi lietuvių kalbos, įtraukiami į Darbo biržą. Ar apie tai kalbama ir tam ruošiamasi?

Šalis priimti pasiruošusi

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad kelių šimtų asmenų priėmimas yra iššūkis, tačiau mano, kad būsime tam pajėgūs. Šalies vadovės nuomone, tai padės spręsti ir darbo jėgos trūkumo problemą. Tačiau ekspertai pasirengimą integruoti užsieniečius vertina labai atsargiai.

Šalies premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad į Lietuvą bus galima priimti tik tuos pabėgėlius, kurie nekelia grėsmės nacionaliniam ir vidaus saugumui. Premjero teigimu, apgyvendinus pabėgėlius, policija, kitos Vidaus reikalų ministerijai pavaldžios įstaigos turės skirti daugiau dėmesio viešajai tvarkai.

Pirmieji Lietuvai teksiantys pabėgėliai į šalį turėtų atvykti 2016 metų sausį. Lietuva per dvejus metus iš viso turės priimti 325 asmenis: 240 pabėgėlių iš Eritrėjos ir Sirijos, kurie šiuo metu glaudžiasi Italijoje ir Graikijoje, taip pat 85 migrantus iš trečiųjų šalių.

Nurodymų nėra

Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Marius Mališauskas komentuoti, ar pas mus ruošiamasi priimti pabėgėlius, nesiryžo. „Nesame gavę jokios informacijos, jokių nurodymų dėl šio dalyko. Patys taip pat nesame jo svarstę“, – trumpai kalbėjo administracijos direktorius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video