2024/05/07

 

Bitės tampa vis pavojingesnės

Bitės įkandimas gali būti ir mirtinas.

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Ir medikai, ir gamtininkai jau pripažįsta, kad bitės ir vapsvos šiais laikais yra gana pavojingos žmogaus sveikatai. Nors šiemet dėl šių vabzdžių didelių nelaimių nebuvo, pernai Kupiškio rajone mirė žmogus nuo bitės nuodų. Padėti užpuolus vabzdžiams kviečiami ir ugniagesiai gelbėtojai.

Pernai bitės nuodai buvo mirtini

Šiais metais Kupiškio rajono greitosios medicinos pagalbos tarnyba dar nė karto nevyko gelbėti nuo bičių nukentėjusio žmogaus. Pernai, pasak vyriausiosios šio skyriaus slaugytojos Virginijos Inčirauskienės, buvo labai daug atsitikimų, kai rajono gyventojams prireikė skubios medikų pagalbos. Buvo ir vienas mirties atvejis.
„Bitės dabar daug piktesnės nei seniau – gal dėl chemikalų ar kitų priežasčių, nežinau. Bet jei anksčiau tai buvo kaip vaistai ir užtekdavo svogūnu ar ūkišku muilu pasitrinti perštinčią vietą, tai dabar to nebeužtenka“, – sakė pašnekovė.
Dabar, anot jos, jau patartina namuose, o keliaujant su savimi turėti reikalingų medikamentų bičių nuodų alergijai slopinti. Tam medikės teigimu, tinka tavegilis ir kitokie vaistai.

Įkandus bitei, o ypač vapsvai V. Inčirauskienė pataria būtinai kreiptis į medikus.
„Viskas gali baigtis paraudimu ir patinimu, bet gali kilti baisi reakcija ir žmogus imti dusti, netekti sąmonės, mirti. Nežinia, kaip reakcija į nuodus pasireikš, tad visada reikia kreiptis į medikus. Mat patinimas po kurio laiko gali perraugti į sudėtingą sveikatos būklę. Mes priimame pacientą, pasiliekame jį stebėti“, – aiškino medikė.
Itin pavojingi ženklai po bitės įkandimo yra dusimas, kraujospūdžio kritimas, sutrikusi kalba, vėmimas, silpnumas, mieguistumas, šaltkrėtis, žmogus gali netekti sąmonės ir kt. Ypač nuo geliančių vabzdžių reikėtų saugoti mažus vaikus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video