2024/04/29

 

Kad būtume laimingesni

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Po Motinos dienos į redakciją užsukęs garbaus amžiaus kupiškėnas klausė žurnalistų, kodėl jie apie tėvų ir vaikų santykius rašo tik gražius dalykus, kodėl neviešina skaudulių, kad vaikai nesirūpina senais savo tėvais. Antai viena jo pažįstama jam nuolat skundžiasi, kad dukra su motina jau keleri metai nebendrauja. Net telefonu nepaskambina, nors gyvena ir ūkininkauja tame pačiame rajone. Porą kartų per metus dukrai skambina ji pati, bet kaskart tas pokalbis būna labai trumpas ir formalus.

„Tai moteriškei jau per aštuoniasdešimt metų. Kiekviena gyvenimo diena tokio amžiaus žmogui kaip dovana. Negi jos dukra yra tokia beširdė, kad net Motinos dienos proga nesusiprotėja savo mamai paskambinti. Kokie čia pykčiai begali būti? Beje, dukra gyvena pasiturinčiai, sėkmingai ūkininkauja. Gal dėl pinigų juoda katė perbėgo tarp motinos ir duktės. Moteris man pasiguodė, kad dukrai buvo paskolinusi tūkstantėlį litukų. Kažkas iš pažįstamų pasišaipė, kad tokie prakutę ūkininkai motinai delsia skolą grąžinti. Gal moteris buvo kam nors apie tai prasitarusi? Po skolos grąžinimo staiga nutrūko motinos ir dukros bendravimas, tačiau aš tokio elgesio niekaip negaliu suvokti ir jam pritarti. Negi pinigai čia svarbiau už artimųjų bendravimą?“ – retoriškai klausė pašnekovas.

Anot jo, kai motina numirs, tai dukra tikriausiai rypuos, prie karsto jos gailėdama. Panašų pavyzdį jis jau yra regėjęs. Viena moteris raudojo, alpo laidodama motiną, o ją sergančią slaugydama ne kartą pamiršdavo ir valgyti paduoti.

Tokios tokelės. Reikia tik pritarti laikraščio skaitytojui, kad tėvų ir vaikų bendravimo problemų esama nemažai. Jų sprendimo raktas – kiekvieno mūsų rankose. Viskas prasideda nuo santykių šeimoje, nuo to nematomo artumos, savitarpio supratimo ryšio nuolatinio puoselėjimo ir palaikymo. Jei šis ryšys tvirtas, tai nebaisūs jokie žmones skiriantys atstumai ir mažesni ar didesni nesusipratimai. Tai galbūt ir yra meilė, kurios už jokius pinigus nenusipirksi.

Be to, kiekvienam žmogui didelis išbandymas karšinti savo tėvus, būti jų ir fizinių, ir protinių galių mažėjimo liudininkais. Neišklausęs abiejų pusių, negali žmonių teisti. Pasitaiko, kad vaikai iš tiesų blogai elgiasi su nusenusiais savo tėvais. Vis dėlto būna jie ir neteisingai apšnekami savo senyvo amžiaus tėvų ar kitų giminaičių, kurie tokiu būdu nori liguistai atkreipti į save dėmesį, arba jiems dėl tikrai rimtų psichikos sutrikimų taip atrodo, kad su jais blogai elgiamasi.

Rašome ir apie blogus, ir apie gerus dalykus. Manau, kad geros naujienos visgi turėtų imti viršų. Juk aplinkui labai daug visokių nerimą keliančių įvykių. Prastos naujienos pačios tarsi skverbiasi į eterį, į spaudos puslapius. Taigi geroms naujienoms reikia šiek tiek kartais padėti, kad jos kelią prasiskintų į viešumą ir būtų atsvara blogiui.

Šį savaitgalį vieną rašinį Tėvo dienos proga skyrėme šauniam tėčiui skapiškėnui. Tai ir mūsų priminimas visiems, kad nepamirštumėte ta proga aplankyti ir pasveikinti savo tėvų, o kas jų jau nebeturite, prisiminkite juos pastovėję prie kapelių. Tai puiki proga ir pamąstyti apie šeimos ryšius, tarpusavio santykius, kad būtume laimingesni.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video