2024/05/18

 

Mirusiųjų palaikams pargabenti iš užsienio – valstybės parama

Valio Staburo nuotrauka

Vasario mėnesį vykusiame Kupiškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje pritarta skirti finansinę paramą jos prašiusiai kupiškėnei užsienyje mirusios dukros palaikų parvežimo į Lietuvą išlaidoms padengti. Dėl tokios paramos į Savivaldybę kreipiasi nedaug žmonių, tačiau ištikus nelaimei rajono gyventojai galimybe gauti kompensaciją turi teisę pasinaudoti. Apie tokios paramos skyrimo tvarką pasikalbėjome su Socialinės paramos skyriaus vedėja Laima Bartuliene.

Netektys – staigios ir netikėtos

2011 metais dėl finansinės paramos užsienyje mirusių artimųjų palaikų pargabenimo į gimtinę patirtoms išlaidoms iš dalies kompensuoti kreipėsi trys asmenys, 2012 metais – du. „Per pastaruosius dvejus metus – 2013 ir 2014 metais niekas dėl šio dalyko į Savivaldybę nesikreipė. Galbūt tokių nelaimių ir buvo, tačiau dėl paramos ateina ne visi“, – sakė Socialinės paramos skyriaus vedėja.

Šiais metais patenkintas miesto gyventojos prašymas skirti 2 052 eurų finansinę paramą užsienyje mirusios dukters palaikų parvežimo išlaidoms kompensuoti.

L. Bartulienės teigimu, ateiti prašyti paramos žmonėms būna nelengva. „Artimojo netektis – labai skaudus įvykis. Užsienyje mirusių giminaičių mirties priežastys dažniausiai lieka nežinomos. Deja, dažnai tai būna staigios jaunų, darbingo amžiaus žmonių, išvykusių užsidirbti ar gyventi į užsienį, mirtys“, – kalbėjo Socialinės paramos skyriaus vedėja. Pasak jos, artimieji nėra linkę dalytis patirtais skaudžiais išgyvenimais, jiems sunku susitaikyti su staigia netektimi ir per sunku apie tai kalbėti, tačiau kiekvienas nori turėti bent žemės kauburėlį, kur galėtų nueiti uždegti atminimo žvakelę, todėl labai stengiamasi, kad palaikus pavyktų parsigabenti. „Dažniausiai kreipiasi patys artimiausi šeimos nariai – savo sutuoktinių netekę vyrai ar žmonos, vaikus praradusios mamos. 2011 metais Vokietijoje mirusio sutuoktinio palaikų pargabenimo išlaidų kompensavimo prašė žmona. Tais pačiais metais parama skirta ir vyro Danijos Karalystėje netekusiai jo sutuoktinei. Norėdama kompensuoti išlaidas, patirtas į Lietuvą pargabenus Didžiojoje Britanijoje mirusios savo dukters palaikus, dėl kompensacijos kreipėsi mama. 2012 metais iš Ispanijos į tėvynę buvo pargabenti dar dviejų mirusių asmenų palaikai“, – pasakojo vedėja.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video