2024/03/28

 

Partijos laukia rinkimų rezultatų: nuotaikos, lūkesčiai

Balsavimo apylinkėms 20 valandą užvėrus duris, partijos rinkosi laukti rinkimų rezultatų.

„Tvarka ir teisingumas“

Jurgos Banionienės nuotrauka

Dar prieš aštuntą valandą vakaro partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai susibūrė vienos miesto centre veikiančios kavinės patalpose. Pakalbintas šios partijos Kupiškio skyriaus pirmininkas Danas Baronas akcentavo, kad šiuose savivaldos rinkimuose juos pradžiugintų ir viena gauta vieta į rajono tarybą.

 „Viena vieta būtų gerai, dvi – labai gerai, o trys – idealu“, – sakė D. Baronas. Tarp partijos narių pasigirdo nuomonių, kad partijai pavyks gauti net 8 vietas.

D. Barono teigimu, tikimasi, kad jų į merus iškeltas kandidatas Algirdas Navickas pateks į antrąjį rinkimų turą. Pats kandidatas buvo kitokios nuomonės ir savo galimybes vertino skeptiškai.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ Kupiškio skyriaus nariai rinkimų rezultatų laukė vienos centro kavinės patalpose.

Jurgos Banionienės nuotrauka

 „Antras rinkimų turas tikriausiai bus, kas į jį pateks negaliu pasakyti, tai bus tik spėliojimas“, – kalbėjo A. Navickas. Jo teigimu, iš šių rinkimų matyti, kad siekiant patekti į valdžią dirbti reikia gerokai aktyviau ir agresyviau. „Kitiems rinkimams savo kandidatą paruošime stipriau, čia mums buvo tik pamoka“, – tikino kandidatas į rajono merus.

A. Navicko nuomone, šie savivaldos rinkimai vyko korektiškai: „Rinkimų kampanijoje nebuvo drabstymosi purvais. Man labai patiko, kad žmonės sąmoningesni – apsieita be plakatų plėšymo, iškabinti jie tvarkingai kabėjo visą laiką. Prognozavau, kad rinkėjų aktyvumas bus didesnis“.

Paklaustas apie tai, su kuo būtų linkę jungtis į koaliciją, D. Baronas teigė, jog jie yra pasiryžę kalbėti su visomis partijomis. „Kol rezultatų nežinome, dar nieko neprognozuojame. Galbūt dirbtume kartu su Darbo partija, konservatoriais. Tačiau vienytis galėtume ir su valstiečiais ar socdemais“, – tikino jis.

Darbo partija

Rezultatų laukia Darbo partijos nariai: iš kairės – Sigitas Kurklys, Asta Dilytė ir Virginijus Andrijauskas.
Jurgos Banionienės nuotrauka

Savo būstinėje po 20 val. rinkimų rezultatų jau lūkuriavo ir Darbo partijos nariai. Pasak partijos Kupiškio skyriaus vadovo Virginijaus Andrijausko, jų planas – gauti 4 vietas rajono taryboje. Tačiau ar šis rezultatas bus pasiektas, prognozuoti dar sunku. Apie galimas koalicijas V. Andrijauskas taip pat dar nesiryžo kalbėti. „Pirmiausia reikia sulaukti pirmųjų rezultatų, – sakė jis. – Mes nesame nusiteikę, kad su kuo nors nesijungsime, matysime.“

Partijos pirmininko pavaduotojo Sigito Kurklio teigimu, šie savivaldos rinkimai vyko labai korektiškai, neužfiksuota didelių pažeidimų, tačiau jam teko girdėti, kad neetiškai elgėsi kai kurių partijų atstovai – buvo plėšomi politinės reklamos plakatai nuo stendų.

Nepriklausomas kandidatas

Susisiekti su nepriklausomu kandidatu į rajono merus Dangirdu Mikšiu „Kupiškėnų mintims“ nepavyko.

Liberalų sąjūdis

Liberalų sąjūdžio atstovai savivaldos rinkimų rezultatų laukė buvusiame DnB banko pastate, jų sąrašo nario Povilo Gurklio biuro patalpose.

Vyrų nuotaika buvo pakili. „Neturime ką prarasti. Jei nelaimėsime nė vienos vietos rajono Taryboje, tai bus ankstesnių rinkimų pakartojimas. Jei gausime nors 1 balsą, tai savo rinkimų lūkesčius būsime viršiję šimtu procentų“, – sakė jie.

Liberalų sąjūdžio atstovai Vidmantas Liubamirskas (iš kairės), Povilas Gurklys, Kęstutis Mekšėnas ir Rimvydas Latvys rinkimų rezultatų laukė šmaikštaudami.

Banguolės Aleknienės nuotrauka

Pasak P. Gurklio, liberalų elektoratas ne kaimo žmonės, o miestiečiai, platesnių pažiūrų piliečiai. Tačiau nelabai pasižymintys partine drausme. Jei nenusiteikę, jie gali ir neit balsuoti.

Liberalų atstovai prognozavo, kad naujoji rajono Taryba bus marga kaip genys. Koalicijos šiais laikais įmanomos su visomis partijomis. Griežtos jų takoskyros nebeliko. Kol nėra rezultatų, tiksliau prognozuoti sunku, bet daugiausia vietų taryboje turėtų gauti trys partijos – valstiečiai, socdemai, konservatoriai. Kitos partijos – kaip Dievas duos.

P. Gurklys teigė, kad šie rinkimai, tai pusiau tiesioginiai merų rinkimai. Daug lemia ir balsavimas tuo pačiu metu ir už partijas. Objektyviau būtų, jei merus rinktume atskirai.

Šįkart liberalai mero kandidatūros nekėlė. Maždaug 21 val. duomenimis, pasak jų, gavus rezultatus iš kelių mažesnių rinkimų apylinkių konservatorius Dainius Bardauskas buvo surinkęs 900 balsų, valstiečių kandidatas Jonas Jarutis – apie 500, socialdemokratas Augenijus Cesevičius – 400, visuomeninio rinkimų komiteto kandidatas Valentinas Beinoris – apie 300, Tvarkiečių kandidatas Algirdas Navickas – 66, pats save iškėlęs Dangirdas Mikšys – 48.

„Jei mums duotų vicemero postą, tai tikrai imtume. Tai tarsi direktorius tundroje“, – pusiau rimtai, pusiau juokais sakė P. Gurklys.

Konservatorių stovykloje vyravo optimistinė nuotaika.

Banguolės Aleknienės nuotrauka

Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai

Tikrai puikios nuotaikos sklandė Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų rajono skyriaus stovykloje. Šie politikai rinkimų rezultatų laukė „Savanos“ kavinėje. Akį traukė gražiai serviruotas stalas ir šventinis tortas su jų partijos rinkimų šūkiu „Kartu galime geriau“. Mūsų rajono konservatorių lyderiui, kandidatui į merus  Dainiui Bardauskui buvo palankūs preliminarūs balsavimo rezultatai jo gimtojoje Šimonių seniūnijoje.

„Aš ten žinomas. Sunku pasakyti, kaip mane palaikys kiti rajono pakraščiai. Aišku, viską lems miesto rinkėjų balsai. Taigi mano prognozės dėl visų šitų rinkimų labai atsargios. Džiugu būtų, jei konservatoriai rajono Taryboje gautų bent 8 balsus, t. y. dviem daugiau nei turėjome iki šiol. Manau, kad rajono valdžios vairas atiteks valstiečiams, socdemams ir konservatoriams. Na, gal ir vienas kitas darbietis. Kitos rinkimuose dalyvavusios partijos, ko gero, nepateks į Tarybą. Jei į antrąjį rinkimų turą nepatekčiau, tai reikėtų partijos tarybai spręsti, kieno kandidatūrą palaikyti. Asmeniškai manau, kad visgi patys žmonės nusprendžia, už kokią asmenybę balsuoti, o ne partijos“, – atviravo pašnekovas.

Konservatorių šventinį stalą puošė įspūdingas tortas su jų rinkimų šūkiu ir partine simbolika.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

D. Bardauskas sakė, kad laimėję rinkimus tęstų valstiečių pradėtus projektus, kuriems jau skirtas finansavimas. Paprasčiausiai, sveikas protas kitaip neleistų elgtis, nes be finansavimo galima likti. Nebent kažką sumažinti būtų galima, bet kai šaukštai po pietų, ne ką tenuveiksi, tik pakenkti gali.

Paklausta, ar rastų tarp savo partijos narių kandidatų į vicemero, administracijos direktoriaus postus, jei galėtų formuoti komandą, D. Bardauskas patvirtino, kad kompetentingų žmonių jų gretose tikrai yra.

Jis sakė, kad rinkimų kova buvo korektiška, net gal per daug mandagi. Malonu buvo matyti, kad piliečiai jau kultūringesni ir politikų plakatų, kaip pasitaikydavo ankstesniais metais, nedraskė.

Jonas Jarutis su savo bendraminčiais partijos būstinėje prie kompiuterio laukė rinkimų rezultatų.

Banguolės Aleknienės nuotrauka

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatai į rajono Tarybą ir meras Jonas Jarutis, siekiantis išlikti šiame poste rinkimų rezultatų laukė savo partijos būstinėje, įsikūrusioje Žemės ūkio skyriaus pastate.

Susirinkusiųjų nuotaika nebuvo pesimistinė, bet jautėsi šiokia tokia įtampa. Meras prie kompiuterio laukė pirmųjų žinių iš rinkimų apylinkių.

Partija kol kas buvo tarp lyderių, o mero rinkimuose sekėsi šiek tiek prasčiau.

Gaila Matulytė savo bendražygiams pasiūlė pinti trispalvę draugystės juostelę Kovo 11-ajai.

Banguolės Aleknienės nuotrauka

„Analizė rodo, kad rajone valstiečiai bei konservatoriai yra realiausios politinės jėgos. Pastaruoju metu sustiprėjo ir turi nemažų ambicijų ir socialdemokratų partija. Ar prognozės pildysis, parodys rinkimų rezultatai. Manau, kad bus ir antrasis merų rinkimų turas. Ar meras turės realią galią, ar ją reikės stiprinti, sunku pasakyti. Nepabandęs, negali žinoti. Nereikia burti iš kavos tirščių. Sulaukim rezultatų. Jei turėsime galimybę tartis dėl vicemero, administracijos direktoriaus kandidatūros, tarsimės. Turime numatę žmones į visas tas pozicijas“, – kalbėjo J. Jarutis.

Vos spėjo į rinkimus

 

Visuomeninis rinkimų komitetas „Kupiškio kraštą keiskime kartu“ rinkimų į savivaldas ir merus rezultatų rinkosi laukti į kaimo turizmo sodybą „Pas sesutes“ Pasuosių kaime. Atvykus į vietą komiteto nariai smagiai sėdėjo prie stalo, kartais papolitikuodami, kartais užtraukdami dainą ar linksmą anekdotą.

Visuomeninis rinkimų komitetas „Kupiškio kraštą keiskime kartu“ rinkimų rezultatų laukė su daina.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

„Mes ramūs“, – sakė vakarėlio vadas Zigmantas Aleksandravičius. Apie tai, kad komitetas laukia rezultatų, liudijo tik kampe padėtas nešiojamasis kompiuteris.

Nekantriau nei pirmųjų rezultatų šie politikai laukė savo komandos lyderio, kandidato į merus – Valentino Beinorio. Jis kaip tik šią savaitę turėjo komandiruotę į Lenkiją ir vos spėjo į rinkimus Kupiškyje. Į savo rinkimų apylinkę Lauko gatvėje kandidatas atvyko likus vos 15 minučių iki uždarymo.

Pavėluotai atvažiavęs susitikti ir su savo bičiuliais politikas prisipažino gana ramiai laukęs rinkimų dienos – jo mintis blaškė darbas ir ilgoka kelionė namo.

Paklaustas, kokie lūkesčiai pasibaigus balsavimui, V. Beinoris sakė, kad jei į antrą mero rinkimų turą išeis Augenijus Cesevičius, Dainius Bardauskas arba jis pats, jau bus labai gerai.

O savo komitetui pašnekovas prognozavo tris vietas rajono Taryboje. Su kuo galėtų jungtis į koaliciją, V. Beinoris konkrečiai neįvardijo, bet pasak jo, su visais galima rasti bendrą kalbą. Net ir būdamas vienas meras, be savo komandos, vyras patikino dirbsiąs, kad būtų tik Kupiškiui geriau.

O savo komitetą politikas vertina, kaip labai produktyvių, įdomių ir skirtingų asmenybių komandą.

Nors partinė drausmė čia svetima, bet betvarkės komitete, pasak pašnekovo, tikrai nebus.

Ir pagal vieno iš narių Z. Aleksandravičiaus dūdelę, V. Beinorio teigimu, čia niekas nešoks. Politikas prisipažino, jog jį erzina kalbos esą kandidatas į merus – tik žinomo ūkininko marionetė.

Valentinas Beinoris vos spėjo į rinkimus, kuriuose pats kandidatuoja į merus.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Taip pat pašnekovas neigia spėliones, esą jis komitetą subūrė, kaip palaikymo komandą Tėvynės Sąjungai–Lietuvos krikščionims demokratams. Neva vieniems neprasimušus iki Tarybos, kiti padės praskinti kelią.

„Kai palikau konservatorius, daugiau su jais planų valdžioje nesiejau. Galvojau apie savarankišką kandidatavimą, bet tam reikia būti labai stipriai asmenybei. O tokia pas mus tėra prezidentė Dalia Grybauskaitė. Todėl džiaugiuosi suradęs puikią komandą“, – kalbėjo kandidatas į merus.

Pašnekovas prasitarė, kad jo komitetas jau yra numatęs ir būsimąjį Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorių ir vicemerą.

 

Kritikavo situaciją, o ne partiją

 

Tuo tarpu likę kandidato bendražygiai neskubėjo dalytis postų valdžioje. Kaip sakė Z. Aleksandravičius, komiteto nariai dar nežinodami rinkimų rezultatų jaučiasi nugalėtojais: „Mes jau nugalėjome visai atžvilgiais. Mūsų laimėjimas – puikios pažintys, atrastos asmenybės, naujos patirtys“.

Kaip ten bebūtų, pasak pašnekovo, komitetas liks – jis nepavirs partija, bet taps kūrybingų ir išskirtinių žmonių bendruomene. O jei ši komanda pateks į Tarybą, vieni kitus žada ginti ir užstoti prieš neteisingas oponentų atakas.

Su kuo save mato koalicijoje, paklausti komiteto nariai vienbalsiai kalbėjo, kad jie dirbtų su visais, kurie stengsis žmonių labui ir yra protingi. Tai galėtų būti netgi jau nuo rinkimų pradžios laikyti „Kupiškio kraštą keiskime kartu“ komiteto priešai – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Mes patys jų priešais nelaikėme. Mes kritikavome tik dabartinę situaciją rajone, o jei jie susitapatino su ja ir jaučiais kalti, tai jie taip ir galvoja. Valstiečių replikos, kad mes puolame juos – tai tik kažkokia jų pačių baimė“, – komentavo komiteto narė režisierė Vilija Morkūnaitė.

Tačiau naujasis politinis darinys norėtų prispausti minėtiems konkurentams uodegas, kad jie ateityje nebesinaudotų seniūnais ir valstybės tarnautojais kandidatų sąrašui pagražinti.

„Reikia nebe 4 tūkst. litų už tokius kandidatus užstatą mokėti, o bent 10 tūkst. eurų. Jei partijai negaila 50 tūkst. litų papuošti sąrašą žinomais kandidatais, reiškia vis dar apsimoka“, – teigė Z. Aleksandravičius.

Jei rinkimai kalbinto komiteto nariams ir nebus itin sėkmingi, jie teigia, kad permainos Kupiškį vis tiek kažkada pasieks. Kitaip, pasak kai kurių pašnekovų, mūsų laukia Rusijos likimas. Jau dabar, anot jų, kaimai gęsta, bendruomenės nyksta.

Taip bediskutuojant Z. Aleksandravičius gavo žinią, kad Juodpėnuose jo komanda surinko apie trečdalį visų balsų. Pirmus rezultatus palydėjo jo komandos ovacijos.

Socialdemokratai rinkimų rezultatų laukė gerai nusiteikę.

Banguolės Aleknienės nuotrauka

Lietuvos socialdemokratų partija


Rajono socialdemokratai rinkimų rezultatų laukė susibūrę ūkininko Algirdo Notkaus ūkio administracinėse patalpose Dailiūnų kaime.

Pasak šios partijos skyriaus pirmininko ir kandidato į merus Augenijaus Cesevičiaus, abejose pozicijose jie preliminariai užima trečiąją vietą. Pagal turimus duomenis jų partija yra surinkusi per 20 proc. balsų. Taigi naujoje rajono Taryboje bus.

Kitas socialdemokratų partijos sąrašo narys Aurimas Martinka sakė, kad partija kėlė maksimalų uždavinį – gauti 6 vietas Taryboje ir mero rinkimuose patekti į antrą turą. Kol kas nelabai nuo to plano yra nutolę.

Pašnekovai prognozavo, kad į rajono Tarybą gali patekti 4 partijos. Tai Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, konservatoriai ir socialdemokratai.

„Pagal Savivaldos naują įstatymą meras siūlys administracijos direktorių. Dėl vicemero ir administracijos direktoriaus pavaduotojo posto galės spręsti geriausias pozicijas rinkimuose užėmusios partijos. Esame numatę, kas iš mūsų partijos bičiulių galėtų pagal savo kompetenciją užimti tas vietas. Visgi tikriausiai derybose iniciatyvą siūlyti kandidatus į šias pareigybes turės konservatoriai. Manau, kad ir II merų rinkimų turas bus. Neaišku, kaip persiskirstys balsai šiame ture, ar konservatorių kandidatui laimėti užteks tik jo elektorato palaikymo. Jei mes nepateksime į antrąjį turą, tai partijos prezidiumas spręs, kieno kandidatūrą palaikyti. Gali būti nutarta ir dėl laisvo partiečių balsavimo“, – sakė A.Cesevičius.

Jis pabrėžė, kad rinkimų kampanija buvo intensyvi, organizuota, maksimaliai atlikta viskas, kas buvo užsibrėžta. Ar rinkėjai jų argumentus suprato, tai kitas klausimas. „Politikoje esu tik vieneri metai. Jei renkant merą liksiu trečioje vietoje, tai man taip pat bus geras rezultatas kaip politikos naujokui. Turiu partijos bičiulių palaikymą, manau, kad ir aktyviai toliau dalyvausiu partinėje veikloje ir sieksiu ambicingų tikslų“, – kalbėjo A. Cesevičius.

A. Martinka pridūrė, kad būnant koalicijoje su valdančiąja partija yra daug sunkiau siekti gerų rinkimų rezultatų. Opozicinei konservatorių partijai šiuo atžvilgiu daug lengviau. Tačiau ne visada paprasta buvo sutarti su koalicijos parneriais visais klausimais ir siekti savo partijos tikslų.

A. Cesevičius pabrėžė, kad rajono socialdemokratams buvo naudinga pastaraisiais metais atsinaujinti. Svarbiausias jų šiuo metu veiklos bruožas – komandinis darbas. Kas bepatektų iš jų rinkimų sąrašo į Tarybą, laikysis šios nuostatos.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ, Jurga BANIONIENĖ, Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video