2024/04/24

 

Elevatoriaus statybą sustabdė netikėtas žaidimo dalyvis?

Mūsų valdžios žadėtai grūdų elevatoriaus statybai sutrukdė geležinkelis.
Jono Kokoškino asociatyvi nuotrauka

Rajono valdžios žadėto grūdų elevatoriaus idėja Subačiuje su dešimt darbo vietų pakibo ore. Kupiškio rajono savivaldybė šiuo tikslu suformavo žemės sklypą ir pateikė jį aukciono būdu parduoti Valstybiniam žemės fondui. Dėl pirkinio plėšėsi ne viena kompanija. Galiausiai sklypą brangiai nusipirkusi įmonė liko it musę kandusi – pasirodo, sklype be žemės nieko daugiau ir nėra, nors tikėtasi kartu gauti ir patogų susisiekimą geležinkeliu, ir tvarkingus kelius. Verslininkai nusivylę: jų planų žlugdymu kaltina rajono valdžią ir įžvelgia partinius susitarimus.

Susidomėjo investuotojai

Gal kas nors dar prisimena seną animacinį filmuką „Šaknelės ir viršūnėlės“. Čia meška su žemdirbiu dalijosi derlių vienais metais imdama šakneles, kitais – viršūnėles. Ir nė vienas ruduo miško klajūnei nebuvo sotus.

Tokią pasaką dabar primena ir Kupiškio rajono valdžios žadėtas grūdų elevatorius Subačiuje. Jam reikalingą geležinkelio bėgių atšaką turi vieni šeimininkai, statybai reikalingą sklypą – kiti. Abu šie savininkai planavo plėtoti tą patį verslą – geležinkeliu gabenti grūdus ir juos sandėliuoti mūsų rajono pakraštyje.

Grįžkime į šios istorijos pradžią. Prieš keletą metų Lietuvos grūdininkams buvo gana sėkmingas laikas – šis verslas plėtėsi kaip ant mielių. Tai vienur, tai kitur kilo dideli grūdų sandėliavimo, transportavimo objektai.
Galimybės plėtoti šį verslą neaplenkė ir Kupiškio rajono. Ne vienerius metus jau veikė keletas grūdų elevatorių.

Dėl patogaus darbo grūdininkai dažniausiai kuriasi šalia geležinkelio trasų. Todėl galimybę plėstis grūdininkai aptiko net ir Subačiuje, kur iki šiol tebestovi apleisti depo pastatai.

Investuotojams domintis šia vieta ir Kupiškio rajono savivaldybė 2012 metais pradėjo rengti žemės sklypo detalųjį planą siekiant sudaryti sąlygas investicijoms ir ūkinei veiklai plėtoti minėtoje teritorijoje. Planuota suformuoti apie 3 ha sklypą tarp Depo gatvės (Subačiuje) ir Subačiaus miesto geležinkelio.

Nusipirko geležinkelį ir ruošėsi

Pasak Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, interesantų dėl šios vietos buvo ne vienas. Ja domėjosi ir „Agrokoncerno“ įmonių grupė, kuriai vadovauja Ramūnas Karbauskis – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

Galima sakyti ne tik domėjosi, bet ir konkrečiais veiksmais ruošėsi plėtoti ūkinę veiklą Subačiuje – Savivaldybei ruošiant sklypo įforminimo dokumentus nusipirko beveik 500 metrų ilgio geležinkelio atšaką su aplink ją esančiu nedideliu sklypu. Ši anksčiau buvo „Lietuvos geležinkelių“ nuosavybė, 2013 metais parduota UAB „Bonikos turto valdymo grupė“, kuri netrukus geležinkelio atšaką ir sklypą perpardavė „Agrokoncerno“ įmonių grupei.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video