2024/05/08

 

Minimalus notarinis tarifas tik už vienintelį turtą

Notarė Asta Grambienė išsamiai paaiškino, kiek klientams gali kainuoti paveldėtos pensijos kompensacijos gavimas.
Nuotrauka iš asmeninio
Astos Grambienės albumo

Po 2014 metų gegužės 22 d. mirusių pensininkų artimieji gali paveldėti tiems mirusiesiems priklausiusių pensijų, kurios buvo sumažintos ekonomikos sunkmečiu, kompensacijas. Paveldėjimo teisės liudijimą išduoda notaras. Kompensacijų gavėjai pradėjo skųstis, kad ši notaro paslauga labai brangiai atsieina, kartais net viršija pačią kompensaciją. Į tai dėmesį atkreipė ir valdžia.

Nustatė minimalų tarifą

Teisingumo ministerija informavo, kad po teisingumo ministro Juozo Bernatonio ir Lietuvos notarų rūmų prezidento Mariaus Stračkaičio susitikimo sausio 19 d. nuspręsta, kad tada, kai paveldimą turtą, į kurį išduodamas paveldėjimo teisės liudijimas, sudaro tik pensijų kompensacija, įpėdiniui teks mokėti tik minimalų notarinį tarifą – 5,79 euro (20,00 Lt) už išduodamą paveldėjimo teisės liudijimą. Notarai naują įkainį pradėjo taikyti nuo sausio 20 d. Šiuo atveju įpėdiniai bus atleidžiami nuo notaro atlyginimo už pareiškimo dėl palikimo priėmimo tvirtinimą, privalomų pagal teisės aktus duomenų perdavimą valstybės registrams ir nuosavybės teisės liudijimo išdavimą. Kai kartu paveldimas ir kitas mirusiojo turtas arba piniginės lėšos, bus taikomi iki šiol galiojantys Teisingumo ministerijos nustatyti atlyginimo už notarinius veiksmus dydžiai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovo ryšiams su visuomene Martyno Žilionio pateiktais duomenimis, Kupiškio rajono savivaldybėje nuo 2014-05-22 dienos iki 2014-12-31 dienos mirė 115 pensininkų, kuriems priklausė kompensacijos.
Neišmokėtų kompensacijų suma – 91,7 tūkst. litų (26,56 tūkst. eurų).
Paveldėtojams jau išmokėta beveik 24 tūkst. litų (6,95 tūkst. eurų) pensijų kompensacijų.

Vieno langelio principas

Pasak Kupiškyje dirbančios notarės Astos Grambienės, masiškai dėl paveldėtų pensijų kompensacijų kupiškėnai nesikreipia, bet tokių klientų pastaruoju metu per savaitę po keletą apsilanko.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video