2024/05/15

Smurtautojams taip pat reikia pagalbos

Praėjusių metų pabaigoje įsigaliojęs griežtesnis apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas nesiliauja davęs vaisių. Vos ne kiekvieną dieną į komisariatą gabenami savo šeimos narius skriaudžiantys asmenys. Dažniausiai jau antrą dieną smurtavusių vyrų žmonos lekia į areštines guosti savo skriaudėjų, tačiau šie atsėdėję porą parų už grotų dar ilgai privalo taisyti klaidas ir kartu su psichologais ieškoti savo elgesio priežasčių.

Trenkė sugyventinei buteliu

„Blaivus aš net musės nenuskriausčiau, o štai švęsdamas Naujuosius metus gėriau vos ne dvylika valandų ir paskui net nežinau, kas pasidarė, gal man kas pasivaideno. Trenkiau savo sugyventinei buteliu į galvą. Ji būtų gal ir nepranešusi policijai, bet buvo išgėrusi ir kraujas iš žaizdos ėmė labai smarkiai plūsti“, – apie savo smurto proveržį psichologei iš Panevėžio Linai Motuzienei pasakojo noriūnietis Arūnas.

Jį Naujųjų metų naktį dėl smurto šeimoje policijos pareigūnai tiesiai iš namų išvežė dviem paroms į areštinę. Vėliau laukdamas teismo vyras negalėjo beveik mėnesį artintis prie sugyventinės ir šešių šeimos vaikų.

O po nuosprendžio jam skirta 20 valandų nemokamų darbų ir keturi mėnesiai būtino dalyvavimo smurtinį elgesį keičiančioje programoje. Ją organizuoja Kupiškio rajono pataisos inspekcija.

Į šią programą dabar įtraukti keturi mūsų rajono asmenys. Jiems privalu dalyvauti šešiuose užsiėmimuose, kurių metu ieškoma smurto priežasčių, bandoma analizuoti savikontrolės būdus. Dažniausiai tokie susitikimai organizuojami individualiai, tačiau kartais į juos pasikviečiami teisėsaugos ir psichologijos specialistai.

Spyriu vijo nuo kompiuterio

Vienas tokių užsiėmimų, kuriame su smurtautojais kalbėjo Panevėžio regiono pataisos inspekcijos psichologė L. Motuzienė bei Kupiškio rajono prokuratūros vyriausiasis prokuroras Jurgis Kiaušas, vyko praėjusį trečiadienį. Svečiai bandė išsiaiškinti programos dalyvių nusikalstamų veikų aplinkybes ir priežastis. Viena jų dažniausiai būna alkoholis.

„Opi problema, kai smurtas žmogui yra sprendimo būdas konfliktinėje situacijoje. O jei įsivelia alkoholis, dar sunkiau save kontroliuoti“, – susirinkusiems smurtautojams sakė prokuroras V. Kiaušas.

Dažnai, anot jo, smurtas būna kaip auklėjamoji priemonė vaikams sutramdyti. Šis metodas dažniausiai ateina iš paties smurtautojo praeities.

„Vaikystėje, prisimenu, mums užtekdavo tik tėvo žvilgsnio. O dabar vaikai atsikalbinėja, neklauso“, – savo poelgį bandė teisinti 45 valandas nemokamų darbų ir privalomą dalyvavimą smurtinį elgesį keičiančioje programoje už trylikametės dukros mušimą gavęs kupiškėnas Jonas. Jis kojos spyriu paauglę bandė auklėti dėl per ilgo sėdėjimo prie kompiuterio.

Tėvas dukros teigė atsiprašęs, tačiau jos įžūlokas elgesys vyriškį vis dar erzina.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video