2024/05/15

Sveikos mitybos eksperimentas – našta mokykloms

Mokinius į mokyklas išleidę tėvai stebisi, kodėl nuo šio rudens jų vaikai nebegauna visuomet vertingu maistu laikytos sriubos. O taip, pasirodo, valdžia bando mūsų vaikus pratinti prie sveikos mitybos. Todėl nuo šiol mokyklose kardinaliai keičiasi dienos pietūs. Tačiau jų paruošimas jau dabar kelia galvos skausmą mokyklų vadovams ir virėjoms. Be to, galima tikėtis, kad tokie eksperimentai dar labiau palengvins ir tėvelių pinigines.

Maistingiau ir jokių „E“

Nuo šių metų liepos 19 d. patvirtintas naujasis mokinių maitinimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarkos aprašas. Pagal jį nuo rugsėjo 1 d. mokiniams nebegalima siūlyti sveikatai nepalankių produktų, turinčių daug sočiųjų riebalų, cukraus ar druskos, kenksmingų cheminių ar nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų.

Pagal naująją tvarką draudžiama mokiniams tiekti bulvių traškučius bei kitus riebaluose virtus gaminius, saldainius, šokoladą ir kitus konditerijos produktus bei maistą su priedais (liaudyje vadinamais „E“.).

Taip pat draudžiama tiekti gazuotus bei energinius gėrimus, sultinių koncentratus, kavamedžio pupelių kavą, rūkytą žuvį, konservuotus mėsos ir žuvies gaminius, mechaniškai atskirtą mėsą ir jos gaminius, maistą, pagamintą iš genetiškai modifikuotų organizmų.

Mokiniams turi būti sudarytos sąlygos valgyti šiltą maistą. Reikalaujama, kad per pietus vaikai gautų patiekalus, sudarytus iš daug baltymų (mėsos, paukštienos, žuvies, kiaušinių, ankštinių, pieno produktų) ir angliavandenių turinčių produktų (bulvių, makaronų, kruopų ir pan.).

Vienas iš šiltų dienos valgių kas dieną privalo būti virškinimo sistemą tausojantis patiekalas. Tai yra maistas, pagamintas garuose, troškintas ar virtas vandenyje.

Į valgiaraštį rekomenduojama įtraukti kuo daugiau daržovių ir vaisių arba jų salotų. Duona turėtų būti ruginė, o gėrimai – natūralios sultys. Taip pat privaloma sudaryti galimybę vaikams visuomet gauti vandens.

Našta virėjoms ir administracijai

Kaip nemaistingą patiekalą, iš mokyklos meniu siūloma išbraukti sriubą. Ant stalo nebegalės būti druskos. Pagal naujus reikalavimus privaloma pertvarkyti ir greito maisto bei gėrimų automatus.

Tokį aparatą turinti Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija jau pasirūpino nauja jo tiekiamų produktų pasiūla. Nuo šiol iš automato vaikai galės įsigyti tik sveikų gėrimų: šalto bei karšto pieno, kakavos ir arbatos su citrina.

Maisto racionas itin keitėsi ir šios gimnazijos valgykloje. Pasak direktoriaus Virgilijaus Žilinsko, mokyklos virėjos į darbą jau ateina žymiai anksčiau nei seniau. Mat naujoji tvarka joms, kaip ir visai administracijai, užkrovė dvigubą naštą.

„Tikslas vaikams įskiepyti sveikos mitybos pagrindus – geras. Tačiau tai – didžiulis darbas mokykloms“, – taip naująją tvarką įvertino V. Žilinskas.

Platus valgiaraštis

Mokyklos valgiaraščius privaloma sudarinėti 20 dienų į priekį. Jų pavyzdžius, atsižvelgdamas į mokyklinio amžiaus vaikui reikalingas maisto medžiagas ir energijos normas, pasiūlė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras.

Sudaryti valgiaraščiai kartu su informacija apie sveiką mitybą turės būti kabinami valgykloje, matomoje vietoje.

Pasak gimnazijos direktoriaus V. Žilinsko, vykdant naujus reikalavimus itin išsiplės gaminamų patiekalų skaičius. Mat siekiama, kad mokiniai vartotų kuo įvairesnį maistą. Todėl tris dienas per savaitę bus patiekiami tik mėsiniai patiekalai, dar po vieną dieną vaikams bus pasiūlyta iš žuvies ir miltų, bulvių arba varškės pagaminto maisto.

„Jei diena bus skirta tik mėsai ar tik žuviai, kitokių patiekalų mokiniai negaus. Taip norima pripratinti vaikus valgyti įvairų maistą, kad jie neprisirištų prie vienos rūšies produktų“, – aiškino direktorius.

Be to, vienas patiekalas mokykloje gali būti gaminamas tik kartą per dvi savaites. Todėl, pasak V. Žilinsko, virėjoms teks prigaminti žymiai daugiau patiekalų: „Anksčiau mūsų virėjos buvo pripratusios gaminti tuos pačius valgius. O dabar joms reikės dviems savaitėms patiekti vien apie 18 skirtingų patiekalų iš mėsos, 6 – iš žuvies…“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video