2024/05/16

Valdininkų atlyginimus gali sužinoti visi

Nuo rugpjūčio pirmos dienos įsigaliojo Seimo priimtas įstatymas, kuris numato, kad kiekvienas šalies pilietis gali kreiptis į bet kurią valstybės bei savivaldybės įstaigą ir paprašyti informacijos apie joje mokamus atlyginimus.

“Kupiškėnų minčių„ internetiniame portale skaitytojų klausėme, ar jie norėtų sužinoti, kiek uždirba Kupiškio rajono meras ir kiti Savivaldybės darbuotojai. Daugiau nei aštuoniasdešimt procentų respondentų atsakė teigiamai.

Iki šiol niekas oficialiai nesikreipė

Kupiškio rajono savivaldybės buhalterinės apskaitos vedėja Genė Knizikevičienė, paprašyta administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, „Kupiškėnų mintims“ pateikė duomenis apie politikų, politinio pasitikėjimo tarnautojų, karjeros valstybės tarnautojų bei darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, atlyginimus. Ž. Aukštikalnis sakė, kad, po rugpjūčio pirmosios įsigaliojusio įstatymo, mes pirmieji klausiame tokių duomenų.

Kiek uždirba meras?

Natūralu, kad Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis uždirba daugiausia: jo tarnybinis atlyginimas yra 5 145 litai, tačiau J. Jarutis dar gauna 463 litų priedą už stažą (išdirbtus metus jo pareigose), tad iš viso jo priskaičiuotas vidutinis mėnesinis darbo užmokestis su priedais siekia 5608 litus. Žinoma, atskaičiavus mokesčius, ši suma itin sumažėja – iki 4170, 68 lito. Tiek į rankas gauna Kupiškio rajono meras.

Jo pavaduotojo Aido Mikėno tarnybinis atlyginimas yra 4 310 litų. Kadangi A. Mikėnas negauna priedo už stažo, nes šiame poste dar nedirba pakankamai daug laiko, tad, išskaičiavus mokesčius, jo mėnesinė alga yra 3 223 litai. Skirtumas tarp J. Jaručio ir A. Mikėno atlyginimo – 947 litai.

Politinio pasitikėjimo tarnautojai

Politinio pasitikėjimo tarnautojų, kuriuos į jų pareigas skiria, o ne jas gauna konkurso metu, yra du: Administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis ir jo pavaduotojas Vaitiekus Gaidukevičius. Ž. Aukštikalnio tarnybinis atlyginimas yra 4 265 litai, tačiau Administracijos direktorius gauna patį didžiausią priedą už stažą (net 639 litus), todėl jo išmokėtas vidutinis mėnesinis darbo užmokestis, išskaičiavus mokesčius, yra didesnis net už mero pavaduotojo atlyginimą – 3 657 litai. Meras, vicemeras, administracijos direktorius vieninteliai uždirba daugiau nei 3000 litų per mėnesį.

V. Gaidukevičiaus mėnesinis darbo užmokestis, išskaičiavus mokesčius, yra 2 580 litų.

Priedą už darbo stažą gauna daugelis

Karjeros valstybės tarnautojų, kuriuos į jų pareigas skiria konkurso metu, atlyginimai yra tokie: Savivaldybės kontrolierė Vilma Mažeikienė į rankas gauna 2 881 litą. Jos priedas už darbo stažą taip pat vienas iš didesnių – 411 litų.

Centralizuota Savivaldybės vidaus audito tarnybos vedėjos Vidos Bučinskienės atlyginimas 2 161 litas.

Kanceliarijos skyriaus vedėjos Vandos Kareivienės išmokėtas į rankas vidutinis mėnesinis darbo užmokestis yra nemažas – 2 423 litai, nes V. Kareivienė gauna 419 litų priedą už stažą.

Priedas už kvalifikacinę klasę papildo kišenę

Finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos Nijolės Jaruševičienės atlyginimas, atskaičius mokesčius, siekia 2974 litus. N. Jaruševičienė viena iš nedaugelio gauna priedą už specialisto kvalifikacijos klasę – 838 litus. Valstybės tarnautojams mokami priedai ne tik už tarnybos Lietuvos valstybei stažą, bet ir už kvalifikacinę klasę arba kvalifikacinę kategoriją. Priedas už trečią kvalifikacinę klasę sudaro 15 procentų pareiginės algos, už antrą kvalifikacinę klasę – 30 procentų pareiginės algos, už pirmą kvalifikacinę klasę – 50 procentų pareiginės algos. Kadangi Finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos pareiginė alga 2 795 litai, tad ji gauna 30 procentų pareiginės algos už antrą kvalifikacinę klasę.

Kiti karjeros valstybės tarnautojai

Buhalterinės apskaitos skyriaus vedėjos G. Knizikevičienės atlyginimasį rankas yra 2 105 litai. Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjos Marijonos Pečkuvienės pareiginė alga yra 2 795 litai, tačiau moteris gauna vieną iš didžiausių priedų už stažą (503 litai) bei priedą už trečią kvalifikacinę klasę – 419 litų, tad jos išmokėtas mėnesinės atlyginimas, išskaičiavus mokesčius, yra 2 790 litų.

Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas gauna į rankas 2361 lito mėnesinį atlyginimą, Cilivilinės metrikacijos skyriaus vedėja Birutė Kopūstienė – 2 273 litus per mėnesį, Socialinės paramos skyriaus vedėja Stanislava Bartusevičienė – 2 117 litus, Vaikų teisių apsaugos vedėja Nijolė Urbonavičienė uždirba šimtu litų daugiau nei S. Bartusevičienė.

Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Rimanto Jociaus atlyginimas, atskaičius mokesčius, siekia 2178 litus, Žemės ūkio skyriaus vedėjo Valento Mankūno – 2 217 litų, Ūkio skyriaus vedėjo Edvardo Kareivos – 2 161 litą.

Seniūnų atlyginimai

Kupiškio seniūnijos seniūno Juliaus Vytauto Semėno ir Šimonių seniūnijos seniūno Algirdo Kairio pareiginės algos yra po 2 550 litų. Kitų seniūnijų seniūnų pareiginės algos yra dviem šimtais litų mažesnės. Pareiginė alga nustatoma pagal pareigybės kategoriją. J. V. Semėnas gauna 306 litų priedą už stažą, tad jo išmokėtas vidutinis atlyginimas, išskaičiavus mokesčius, yra 2 161 litas. Noriūnų seniūnijos seniūno Algirdo Navicko atlyginimas į rankas– 1 792 litai, Skapiškio seniūnijos seniūno Valdo Juškevičiaus darbo užmokestis – 1 895, kadangi jis gauna 141 lito priedą už stažą. Subačiaus seniūnijos seniūnas Vidmantas Paliulis per mėnesį , atskaičius mokesčius, uždirba 1 792 litus, o Šimonių seniūnijos seniūnas A. Kairys – 2 105 litus. Jis taip pat gauna 229 litų priedą už darbo stažą.

Biudžetinių įstaigų vadovų algos

Pasiteiravome ir Savivaldybės biudžetinių įstaigų vadovų mėnesinio darbo užmokesčio. Jį pateikiame neatskaičius mokesčių. Kupiškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos direktorius Algirdo Bočiulio mėnesinis atlyginimas yra 2 976 litai, Kūno kultūros ir sporto cento direktoriaus Zigmo Paulausko – 2 764 litai, Kupiškio etnografinio muziejaus direktorės Violetos Aleknienės – 2 695 litai,. Viešosios bibliotekos direktorės Daivos Bubulienės mėnesinis atlyginimas, išskaičiavus mokesčius, lygiai toks pat kaip ir V. Aleknienės. Kultūros centro direktorius Rapolas Lukoševičius per mėnesį uždirba 2 954 litus, Pagalbos mokiniui, mokytojui ir mokyklai centro direktorė Jurgita Trifeldienė – 3 194 litus, Kupiškio jaunimo centro direktorė Gaila Matulytė – 2 764 litus, Kupiškio socialinių paslaugų centro vadovė Audronė Breivienė – 2 304 litus, Šeimynos motina Aldona Jatužienė – 1 429 litus.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video