Iškylos, šašlykai ir, žinoma, dešrelės ant laužo ar kepsninėse – neatsiejama vasaros tradicija. Tačiau svarbu žinoti ir atkreipti dėmesį – ne visos dešrelės yra tinkamos kepti.
Perkant kepimui tinkamas dešreles, svarbiausia atidžiai skaityti, kokią informaciją jų etiketėse pateikia gamintojai. Dešrelės pagal apdorojimo būdą gali būti „virtos“ ir „virtos kepamosios“ arba „dešrelės kepimui“. Todėl atkreipkite dėmesį, kokia yra gaminio paskirtis ir apdorojimo būdas. Svarbu nesusimaišyti, nes pavadinimai gali būti panašūs. Pavyzdžiui, „Medžiotojų“ dešrelės rinkoje yra ir kepamosios, ir skirtos vartoti tik pašildytos.
Svarbu pažiūrėti į sudedamųjų dalių sąrašą. Jei gaminyje yra konservanto – natrio nitrito (E250), kuris konservuoja mėsos produktą, paryškina ir išlaiko patrauklią raudoną spalva, tokios dešrelės netinkamos kepti. Ant laužo kepant dešreles, kuriose yra natrio nitrito, jo likučiai reaguoja su aminais ir amino rūgštimis, esančiomis mėsoje. Tuomet susidaro kancerogeniniai junginiai – nitrozaminai, kurie ilgainiui gali sukelti sveikatos negalavimų. Nitrozaminai paprastai susidaro aukštesnėje nei 110 °C temperatūroje, o kepant ant laužo ar kepsninėje temperatūra yra tokia ar dar aukštesnė.
Norėdami mėgautis skaniu ir saugiu maistu, rinkitės dešreles, kuriose yra mėsa, druska ir prieskoniai, kurios specialiai skirtos kepti ir neturi nitritų. Taip pat nepamirškite atidžiai skaityti etikečių ir laikytis saugaus kepimo rekomendacijų.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inf.