2024/07/07

 

PRAMONINĖ APLINKA MENININKO ŽVILGSNIU

Parodos „Industrinis peizažas“ autoriai su plenero organizatoriumi Algirdu Venckumi, Kupiškio viešosios bibliotekos direktoriumi (pirmas iš dešinės).

Išskirtinė dailės darbų ir fotografijų paroda „Industrinis peizažas“ pristatyta visuomenei birželio 21 dieną Kupiškyje AB „Dastros medis“ patalpose.

Jos autoriai Fausta Diržytė, Ričardas Peleckas, Paulius Vepštas, Jolita Puleikytė ir Artūras Stančikas, grupelė menininkų iš Panevėžio, ir kupiškėnai mokiniai.

Rūta ŽILYTĖ

Industriniai lūžiai

Birželio 19–21 dienomis Kupiškio viešoji biblioteka įgyvendino projektą „Industrinis peizažas“, kurio tikslas menininkų rezidencijos metu geriau pažinti Kupiškio krašto pramonės įmonių esamą ir buvusią veiklą ir meninėmis išraiškos priemonėmis įprasminti pramoninių įrenginių architektūrinį poveikį kraštovaizdžiui. Šį projektą finansavo Kultūros taryba, rėmė rajono Savivaldybė.

Šios parodos organizatorius Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus per šios parodos atidarymą papasakojo, kaip gimė parodos tema „Industrinis peizažas“.

„Mes neblogai pažįstame Kupiškio senamiestį, bažnyčią, istorinius objektus. Bet čia buvo ir yra ne tik šie dalykai. Kupiškyje veikė didelė gamykla, kurią gyventojai vadino plytine, nes ten gamintos silikatinės plytos. Šia gamykla kupiškėnai galėjo didžiuotis. Ji turėjo apie 500 darbininkų. Keitėsi laikai, technologijos ir šiandien čia veikia medžio apdirbimo įmonė „Dastros medis“.

Bėgantis laikas įvairiai transformavo, palietė ir kitas miesto pramoninėje zonoje veikusias įmones. Pabandėme su dailininkais panevėžiečiais pamatyti visą šią pramoninę aplinką menininko žvilgsniu. Istoriškai taip susiklostė, kad svarbiausias veiksnys, lėmęs Kupiškio pramonės plėtrą, buvo geležinkelis. Prie jo įsikūrė ir buvusi statybinių medžiagų gamykla, ir buvusi pieninė, ir kitos įmonės. Joms geležinkeliu buvo patogu vežti savo produkciją. Taigi geležinkelis irgi yra neatsiejama Kupiškio pramoninio peizažo dalis“, – kalbėjo A. Venckus.

Apie kūrybines inspiracijas papasakojo patys darbų autoriai.

Plačiau skaitykite liepos 2 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Ilgametis buvusios Kupiškio statybinių medžiagų gamyklos direktorius Rimgaudas Muntrimas papasakojo keletą epizodų iš šios gamyklos istorijos.
Autorės nuotraukos
Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Buvo plytinė , buvo pieninė ,lėkė traukiniai – praeitis !

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video