2024/07/04

 

LIEPA BUS ŠILTESNĖ NEI ĮPRASTAI

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Praėjusią savaitę varginusios karščio bangos pagaliau atslūgo ir į liepą įkopėme lietuviškai vasarai būdingais orais.

Vis dėlto prognozuojama, kad liepa bus apie pusantro laipsnio šiltesnė už klimato normą. Apie tai kalbėjomės su Biržų meteorologijos stoties vyriausiuoju stebėtoju Broniumi Mediniu.

Jurga BANIONIENĖ

Birželis – su karščio rekordais

Apibendrindamas prabėgusio birželio orus, B. Medinis pastebėjo, kad birželis patvirtina klimato kaitą ir orų šiltėjimą. Absoliutus birželio temperatūros maksimumas yra buvęs 1940 metais, tada birželio 29 dieną buvo 33,3 laipsniai karščio. Šįmet birželio 28-oji irgi buvo karšta, bet naujas rekordas nepasiektas. Tačiau jei 2006 m. birželio 27 dieną Biržų meteorologijos stotyje fiksuoti 29 laipsniai karščio, tai šiais metais pasiektas naujas šios dienos rekordas per visą stebėjimų istoriją – 30,4 laipsnių karščio.

„Vidutinė birželio oro temperatūra buvo laipsniu šiltesnė nei įprastai. Deja, kritulių maždaug trečdalio pritrūkome iki normos. Žodžiu, mėnuo buvo šiltas ir sąlyginai sausas.

Kupiškyje nuo birželio 1 iki 28 d. imtinai iškrito 39 mm kritulių, o turėtų būti apie 75 mm. Bet birželį buvo ir taip, kad vienur ledai krito, kitur patvino gatvės, o buvo vietų, kur nė lašas nenulašėjo. Mėnuo pasižymėjo lokaliais trumpalaikiais labai nevienodo intensyvumo lietumis“, – kalbėjo B. Medinis.

Ką žada prognozės

Liepa, anot pašnekovo, paprastai būna daug šiltesnė negu birželis. Nors pagal dabartines tendencijas šilčiausias vasaros mėnuo būna rugpjūtis.

Plačiau skaitykite liepos 2 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video