2024/06/26

 

PAPLŪDIMIAI – TIK NEOFICIALŪS

Asociatyvi Jurgos Banionienės nuotrauka

Jurga BANIONIENĖ

Vasara šįmet prasidėjo gerokai anksčiau. Maudyklose mėgstančių pasipliuškenti žmonių netrūko ir gegužei baigiantis. Ko jau ko, bet vietų, kur maudytis, pas mus yra. Turime dideles marias, miesto pašonėje – Pyragių ežerą. Bet – paradoksalus dalykas. Pasirodo, oficialiai registruotų paplūdimių – nė vieno.

Jurga BANIONIENĖ Žurnalistė

Anksčiau Lėvens tvenkinio maudykla prie Aukštupėnų poilsiavietės buvo oficiali. Kad būtų pripažinta tokia, ji turi atitikti tam tikrus reikalavimus. Prieš keletą metų oficialaus paplūdimio statusą buvo gavusi ir Pyragių (Indubo) ežero maudykla. Prie abiejų vandens telkinių dirbo ir pakrantės prižiūrėtojai. Tiesa, jų pagrindinė atsakomybė buvo prižiūrėti vietas, kur maudosi žmonės, tvarką, kad nebūtų šiukšlių. Kadangi tai teritorijos, kuriose nerūkoma, negeriama, prižiūrėtojams buvo pavesta stebėti, kad poilsiautojai nevartotų alkoholio, nerūkytų. Kiek į jų pastabas atsižvelgta, klausimas, nes dažnai čia dirbdavo mokiniai, bet vis dėlto buvo sudrausminimas ir tai gerai.

Kitas pakrantės prižiūrėtojų darbas būdavo stebėti besimaudančius žmones. Gelbėti skęstančių jie nebuvo apmokyti, tad pirmiausia ištikus bėdai jų pareiga buvo skambinti ir kviesti pagalbą. Pamario darbuotojai, nors ir neturėjo oficialaus gelbėtojų statuso, bent buvo aprūpinti įranga, gelbėjimo ratais, liemenėmis, valtimi.

Dabar gi šių pareigybių nebėra. Atsakingi Savivaldybės specialistai komentuoja, kad aplinkos priežiūra prie marių, Aukštupėnų poilsiavietėje, rūpinsis UAB „Kupiškio komunalininkas“ darbuotojos, prižiūrinčios viešąjį tualetą, o prie Pyragių – Kupiškio seniūnijos darbuotojai. O saugumas prie vandens telkinio – pačių poilsiautojų reikalas. Galima su tuo sutikti, bet gal vertėtų pagalvoti bent apie stendų su skęstančiųjų gelbėjimo įranga pastatymą.

Žinoma, kad paplūdimys būtų oficialus, tokios vietos turi būti gausiai lankomos poilsiautojų. Kad jų karštomis vasaros dienomis Aukštupėnų poilsiavietėje trūktų, tikrai nepasakysi, marių pakrantę gulte nugula žmonės. Ir dažniausiai – ne vietiniai, atvykę iš aplinkinių Biržų, Panevėžio, Pasvalio, kitų rajonų.

Pagal Higienos instituto skelbiamą informaciją, Savivaldybių institucijos sprendimus įrengti ir (ar) įteisinti paplūdimius, stebėti maudyklas priima atsižvelgusios į pagrįstus suinteresuotos visuomenės pasiūlymus, pastabas ir (ar) skundus. Įrengti visus reikalavimus atitinkančius paplūdimius savivaldybėms neprivaloma, be abejo, tam reikalingos nemenkos lėšos.
Vis dėlto šia linkme turėtų būti einama – bent vieną oficialų paplūdimį prie marių reikia turėti.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video