2024/06/16

 

IŠ ANKSTO BALSUODAMI KUPIŠKĖNAI DAR AKTYVESNI

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia, kad per dvi išankstinio balsavimo dienas (antradienį ir trečiadienį) rinkdami Respublikos Prezidentą II rinkimų ture, iki 20 valandos vakaro Lietuvos savivaldybėse iš viso balsavo daugiau kaip 96 tūkst. rinkėjų. Dar per 7 tūkstančiai balsavo specialiuosiuose punktuose.

Kaip per tas dienas balsavo kupiškėnai?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Rolandas Aukštikalnis, kalbintas ketvirtadienio, gegužės 23 dienos, ryte, sakė, kad kupiškėnai kol kas labai aktyviai balsuoja antrame Prezidento rinkimų ture.

„Šiandien iki 8.30 val. savo valią jau pareiškė 828 rinkėjai. Išankstinio balsavimo dviejų dienų rezultatai kol kas šiek tiek viršijo pirmo šio rinkimų turo aktyvumą. Gal ir toliau iš anksto balsuodami rajono gyventojai išliks tokie pat ar dar aktyvesni nei per pirmą Prezidento rinkimų turą. Tai pamatysime susumavę visų trijų išankstinio balsavimo dienų rezultatus.

Per dvi išankstinio balsavimo dienas Subačiaus senelių globos namuose balsavo 21 rinkėjas, Kupiškio socialinės globos namuose apie 50 rinkėjų. Iš šios įstaigos tikslios statistikos dar neturiu.

Šiandien iš anksto balsuoja Krizių centro, savarankiško gyvenimo namų gyventojai. Toks balsavimas vyksta ir ligoninėje. Taigi balsavimo rezultatų iš ten dar neturime.

Išankstinis balsavimas vyksta sklandžiai. Šiek tiek gal bus daugiau balsuojančių namuose. Kai kurie žmonės, turintys teisę balsuoti namuose, buvo pirmo turo metu išvykę, kai kas grįžo iš gydymo įstaigų. Vis gauname prašymų, kad nori balsuoti namuose. Tą informaciją perduodame rinkimų apylinkių pirmininkams“, – apie rinkimų aktualijas rajone kalbėjo R. Aukštikalnis.

Žiupsnis VRK statistikos

VRK duomenimis, rinkėjų aktyvumas per pirmas išankstinio balsavimo dienas buvo 4,31 proc. nuo bendro visų balsuojančių rinkėjų skaičiaus. Kol kas rinkėjų aktyvumas labai panašus kaip ir pirmajame Prezidento rinkimų ture.

Per dvi išankstinio balsavimo dienas didžiausią aktyvumą rodo Neringos savivaldybėje gyvenamąją vietą deklaravę asmenys. Jų balsavimo aktyvumas pasiekė 14 proc.

Aktyviai balsuojama ir Birštone, Ignalinos, Kupiškio, Lazdijų rajonuose bei Palangos mieste. Čia balsuoti atvyko daugiau kaip 7 proc. rinkėjų.

Vangiausiai kol kas balsuoja Šalčininkų rajono, Šiaulių rajono, Vilniaus rajono, Kauno rajono, Trakų rajono, Klaipėdos miesto ir Kretingos rajono rinkėjai. Rinkėjų aktyvumas čia dar nesiekia 3 proc.

Trečiadienį taip pat pradėtas organizuoti balsavimas specialiuosiuose punktuose: ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose ir bausmių atlikimo vietose, kur į balsavimo vietas dėl pagrįstų priežasčių negalintiems atvykti rinkėjams sudaromos sąlygos balsuoti jų buvimo vietose. Šiose įstaigose iš viso jau balsavo daugiau kaip 7300 rinkėjų.

Rinkėjai gali balsuoti bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje, nepriklausomai nuo to, kur jie yra deklaravę gyvenamąją vietą.

Pagrindinė Prezidento II turo balsavimo diena bus sekmadienis, gegužės 26-oji.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video