2024/11/25

 

PAMARYJE RADO NE TIK RAMYBĘ, BET IR LAISVĄ VERSLO NIŠĄ

Kupiškio rajone apsigyvenę Agnė Švagždytė ir Anthony Howard augina gurmaniškus grybus.
Ūkininkaudama šeima įgyvendina ir ekologines idėjas – grybus augina daugkartinio naudojimo kibiruose.

Iš kaimyninių Anykščių kilusi Agnė Švagždytė su vyru Anthony Howard beveik prieš metus įsigijo sodybą Vėžionių kaime ir ėmėsi išskirtinės veiklos.

Pora augina gurmaniškus grybus – rožines ir pilkąsias kreivabudes. Pastarųjų galima rasti ir Lietuvos miškuose, o savo ryškia spalva išsiskiriančios rožinės kreivabudės natūraliai auga tik atogrąžų klimato sąlygomis.

Pasirodo, šiuos grybus puikiai galima užauginti ir Kupiškio rajone.

Jurga BANIONIENĖ

Grybai – maistas ir vaistas

„Lietuvoje yra kreivabudžių augintojų. Bet šiuo metu rožinių kreivabudžių turbūt nerasime, nes jos įmantresnės, joms reikia šilto klimato.

Mes šiuos grybus auginame viduje, vasarą patys pasistatėme tam skirtus ūkinius pastatėlius, galime sukurti tinkamą klimatą, tad jų auginimo sezonas ilgesnis“, – pasakojo A. Švagždytė.

Įdomu tai, kad grybus pora auga plastikiniuose 10 litrų kibiruose, o ne kaip dažniau įprasta, plastikiniuose maišuose.

„Grybai užauga ir maišai tiesiog išmetami, mes pasirinkome kitą variantą, kibirus paskui dar galime naudoti daug kartų, mums svarbu, kad būtų kuo mažiau šiukšlių, taršos, ir kibirus pirkome ne naujus, bet kartą panaudotus“, – kalbėjo grybų augintoja.

A. Švagždytė pasakojo, kad gurmaniški grybai – rožinės ir pilkosios kreivabudės nuo kitų skiriasi mėsinga tekstūra, jas labai vertina vegetarai, veganai, naudojantys kaip mėsos pakaitalą.

Plačiau skaitykite kovo 8 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Rožinės kreivabudės.
Nuotraukos iš asmeninio pašnekovės albumo
Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Džiugu!

  • Šaunuoliai, kad dirbate ir gyvenate Kupiškio rajone! Sekmės ir sveikatos!

  • Petras,

    kokia grybu kaina ir kaip uzsisakyti

    • Facebook puslapyje 2hektarai 🙂

    • Sėkmės Jums.

Rekomenduojami video