2024/04/30

 

JURGINĖS SALAMIESTYJE – SU PASLAPTIMI

Visus pasveikino Salamiesčio bendruomenės pirmininkė Aldona Gintautienė, o apie Jurginių tradicijas papasakojo šventės vedėjai Sandra Guginienė ir Danielius Petrošius. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Saulėta ir šilta šiemet buvo Jurginių diena, balandžio 23-oji, Salamiestyje. Šio kaimo bendruomenei ji apie dešimt metų ypatinga – su svečiais ir vaišėmis. Taip pasidžiaugiama sugrįžusiu pavasariu, prisimenami geri bendruomenės darbai, garbingi jos žmonės. Vaišinamasi kiaušiniene, namine duona ir pyragu su paslaptimi. Be abejo, būna ir koncertas.

Šį kartą savo programą šventės proga salamiestėnams ir jų svečiams pristatė Kupiškio kultūros centro vokalinis ansamblis „Garsų rasa“ ir folkloro kolektyvas iš Vabalninko „Saulala“.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kokia yra Šv. Jurgio dienos prasmė, susirinkusiems į šventę salamiestėnams priminė jos vedėjai Sandra Guginienė ir Danielius Petrošius, Kupiškio kultūros centro Alizavos padalinio darbuotojai.

„Jurginės skirtos gyvulių išginimo į lauką apeigoms. Pirmą kartą išgenamus gyvulius apmušdavo arba paglostydavo jų nugarą žilvičio šakele, kad jie būtų gražūs, riebūs ir saugūs nuo vilkų. Gal Salamiesčio bendruomenės pirmininkė Aldona Gintautienė jau pastebėjo, kad šio kaimo žmonės savo žalmarges išvedė į laukus?“ – klausė D. Petrošius.

Salamiesčio bendruomenė kepė Jurginių kiaušinienę.
Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Bendruomenės pirmininkė pasveikino Jurginių dalyvius su švente, su pavasariu ir atsakė, kad ūkininkai savo gyvulių iš tvartų dar neišginė, bet dirvą intensyviai purena, ruošia sėjai, o kai kurie pradėjo sėti. Todėl į šventę susirinko daugiausia ūkininkų žmonos, močiutės ir vaikai.

„Seniai buvo toks šiltas Šv. Jurgis. Prieš dešimt metų, kai bendruomenė pirmą kartą Jurgines šventė, buvome tik ką žieminius paltus nusimetę, gėlės nežydėjo ir medžiai dar nesirengė sprogti.

Pamenu, kad vienas žmogus pasakė, kad prastas mūsų Jurgis. Mat per Šv. Jurgį varnos jau turi kavotis (slėptis) rugiuose, o dabar ne tik varnos iš jų matyti, bet ir varnų kojos“, – kalbėjo A. Gintautienė.

Ji pasidžiaugė, kad gražiai auga bendruomenės kieme pasodinti ankstesniais metais svečių dovanoti augalai.

Pasveikinta vardinių proga bendruomenės atstovė Jurgita.

Plačiau skaitykite balandžio 25 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Salamiesčio bendruomenė buvo susirinkusi į Jurginių šventę.
Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka
Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video