2024/04/30

 

PAŽADAI (su garso įrašu)

Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Neringa BUTKEVIČIŪTĖ

Nauji matai prasdėjo, visi kažkų žoda, tai misliju, kų gi mon sau pažadėjus.

Va, Ginuta nutara sukųstėn, mat visi undarokai ir suknalas par siauros pasdora. Gol ir gerai būt, ale vėl: mono diedas masų volgis, ošei kruopom ir visokiom žolam misiu.

Nu kažkėp ne tėp, jau dabar seila taka pamislijus apė tokias kunčias. Kai ošei alkana, būnu bais pikta. Gol tokio požado neraikia?

Do girdėjau sokunt par radijų, kad mum valdžia amžinos jaunystas požadų graitai dos. Nori ar nenori, būsi jaunas, bo dirbtėn turėsi iki 72 matų.

Navatnai bus tadu. Tėp ir matau, kėp tokia bobuta dirba: nelabai girdžia, nelabai moto.

Nors iš kito golo pamislijus, mirsma visi jauni. Sakis, jaunas mira, nėt pėncijos nesulaukė. Vis bandau suskaičiuotėn, kiek dabar mūsų kaimi iš 300 žmogėlių gyvana 72 matų sulaukusių.

Moterėlių gol bant desėtkų priskaitysiu, o va, su vyriokais – visai nekas. Tik Untonas arčiau tos jaunystas pabaigos aina, šiais matais bus 71, o kiti vyriokai, kėp sokunt, sanai šaukštų dilgynas padėjo.

O iki tų matų ne sėdėtan unt pėčiaus o dirbtėn raiks. Va, mūsų Untaniokas šoperis buvo, žmonas su keleivini vežiodavo. Palei naujų tvarkų do ir dabar turatų vežiotėn.

Ale sanai vienu akim nebamoto, tai kė aina, vis pakraštin traukia. O jeigu tėp su keleivini par bordiūrus?

Nu, keleivini možna ir nevažiuotėn, ale susopus dunčiui, jaigu priraiks pas duntų doktarų. Kėp tadu, jaigu ti bus aštuntoj dešimty doktarka?

Ir ne tų duntį golia ištrauktėn, ir žundų pragrįžtėn. Prasti popėriai laukia, jaigu tėp bus. Negėras ir tas požadas.

Tėp bamislijunt tik topt galvon mislis, kad neraikia mon tų pažadų. Taigi unt nosės valdžios rinkimai. Do kėlios nedėlios ir išgirsma tiek pažadų, kad nebaspasma atrinktėn, katras ir kų žadėjo.

Mėstėlis atgis, pieno upas tekės, maduolių naujos gryčios stovas, turistai ciūgliais važios, ligoninaj daktarai varžysis, katrė geresni, naujan baseini žmonas nepareis.

O po rinkimų bus, kėp soko tan Baranausko „Anykščių šilaly“: „Tik unt lauko pliko kėlios pušėlas apykraivas liko…“

Tai gol neraikia tų pažadų. Bus kėp bus.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video