2024/04/30

 

KARAS UKRAINOJE. KOL KAS PALIAUBŲ NEMATYTI

A. Baerbock apgailestauja dėl karinio Vakarų bejėgiškumo Ukrainos kare. EPA-ELTA nuotr.

Pateikiame svarbiausių savaitės įvykių analizę iš Ukrainos, ir informaciją apie užsienio pastangas siekiant suvaldyti agresorę Rusiją.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė: „G20 dialogas Rusijos nedomina“

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock kritikavo Maskvą, kad ši nenori dialogo su tarptautiniais partneriais, kai diplomatai pranešė, kad Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį išėjo jai sakant kalbą per Didžiojo dvidešimtuko (G20) grupės susitikimą.

Kalbėdama Vokietijos televizijai iš G20 susitikimo Balyje, A. Baerbock sakė, jog S. Lavrovas „paliko pirmąjį posėdį jam įpusėjus“ ir praleido antrąjį, o „tai dar aiškiau parodo, kad jo nedomina tarptautinis bendradarbiavimas ar dialogas su kitais G19 partneriais“.

Apgailestauja dėl karinio Vakarų bejėgiškumo Ukrainos kare

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock apgailestauja, kad Vakarai negali imtis karinių priemonių civiliams Ukrainos kare apsaugoti. „Aš, pavyzdžiui, mielai būčiau pažadėjusi, kad mes užtikrinsime humanitarinius koridorius iš mūšių teritorijų Ukrainoje, – sakė ji žurnalui „Spiegel“. – Bet mes to negalime. Toks pažadas turėtų būti užtvirtintas karinėmis priemonėmis“.

Todėl ji esą turėjo „aiškiai pasakyti“, kad nebus neskraidymo zonų, kalbėjo ministrė. „Gera užsienio politika, be kita ko, reiškia, kad reikia išlaikyti šaltą protą, nors širdis liepsnoja, – pabrėžė A. Baerbock bendrame interviu su Liuksemburgo užsienio reikalų ministru Jeanu Asselbornu. – Supratimas, kad nieko negali padaryti – tokia kartais žiauri užsienio politika“.

Panašiai kalbėjo ir J. Asselbornas. „Reikia pripažinti karo realybę, net jei ji barbariška“, – teigė ministras.

Kaip vieną „blogiausių“ savo kadencijos momentų A. Baerbock įvardijo Ukrainoje pamatytas nušautų vaikų nuotraukas. „Tai pasako viską, kad su tuo Putinu šiuo metu negalima derėtis, – sakė ji. – Jam svarbiausia naikinti. Net vaikus“.

Britai apmoko tūkstančius ukrainiečių karių

Didžioji Britanija pradėjo naują programą, pagal kurią tūkstančiai ukrainiečių apmokomi karui su Rusija. Pirmoji  iki 10 000 nepatyrusių savanorių grupė baigė pirmąsias pratybas, pranešė Didžiosios Britanijos gynybos ministerija.

Kelių savaičių karinės treniruotės paremtos britų karių baziniu mokymu ir apima ginklų valdymą, pirmąją pagalbą mūšio lauke, karinę taktiką ir karo teisę. Daugiau kaip tūkstantis britų ateinančiais mėnesiais dalyvaus įvairiuose karinėse bazėse Anglijoje vykstančiuose apmokymuose.

„Ambicinga nauja apmokymų programa ženklina kitą bitų paramos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms etapą“, – sakė gynybos ministras Benas Wallace‘as. Turėdama „pasaulinės klasės patirtį“, britų kariuomenė padės Ukrainai stiprinti savo pajėgas, kad šios galėtų ginti šalies suverenumą.

Pagal programą „Orbital“ Didžioji Britanija jau po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos 2015-2022 metais parengė 22 000 ukrainiečių karių. Be to, šalis suteikė Ukrainai 2,3 mlrd. svarų (2,7 mlrd. eurų) karinę paramą, įskaitant daugiau kaip 5 000 prieštankinių ginklų ir daugkartinio naudojimo raketų sistemų.

JAV žada Ukrainai tolesnę humanitarinę paramą

JAV vyriausybė žada Ukrainai tolesnę humanitarinę paramą. Valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas šeštadienį po G20 šalių užsienio reikalų ministrų susitikimo Balyje paskelbė, kad „Jungtinės Valstijos skirs beveik 368 mln. dolerių (361 mln. eurų) papildomos humanitarinės pagalbos, kad būtų paremti nukentėjusiieji nuo brutalaus Rusijos karo prieš Ukrainą“.

Nuo Rusijos invazijos pradžios vasarį JAV jau pažadėjo Ukrainai per 1,28 mlrd. dolerių humanitarinės paramos. A. Blinkenas paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną „nedelsiant nutraukti karo veiksmus“.

Rusija nepaliaujamai apšaudo Rytų Ukrainą

Rusijos kariuomenė šeštadienį tęsė „negailestingą“ Ukrainos rytinio Donecko regiono apšaudymą. Po ilgai trukusių mūšių užimant miestus kaimyninėje Luhansko srityje dabar Rusija siekia veržtis gilyn į Donecką ir užimti visą Donbaso regioną. Oro antskrydžių sirenos naktį aidėjo visuose šalies rytuose ir pietuose.

Mažo Družkivkos miestelio, esančio į pietus nuo Ukrainos rytinio pramoninio Kramatorsko miesto, gyventojai šeštadienį pabudo po įtariamos raketos atakos, per kurią sunaikintas prekybos centro parduotuvės fasadas, priešais parduotuvę žioji didžiulis krateris.

„Nepaliaujamai apšaudoma visa fronto linija“, – penktadienio vakarą „Telegram“ žinutėje sakė Donecko karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka. Jis teigė, kad Slovjansko miestas, į kurį dabar nusitaikė Maskvos kariuomenė, „apšaudomas dieną ir naktį“. Jis taip pat apkaltino Rusijos pajėgas padegus žemės ūkio laukus ir sakė, kad jos „bet kokia kaina siekia sunaikinti derlių“. Šeštadienį išplatintame pranešime jis teigė, kad dieną prieš tai žuvo penki civiliai.

Luhansko srities gubernatorius Serhijus Haidajus šeštadienį sakė, kad rusai puola Donecką iš savo bazių Luhanske. „Stengiamės sulaikyti jų ginkluotas rikiuotes visoje fronto linijoje (…) Ten, kur jiems nepatogu eiti į priekį, jie sukuria tikrą pragarą, apšaudo teritorijas už horizonto linijos“, – sakė jis.

P. Kyrylenka perspėjo, kad rusai papildo savo kariuomenę regione, rengdamiesi tolesniems puolimams.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo kalboje vėlų vakarą sakė, kad dieną praleido fronto linijose rytinėje Dnipropetrovsko srityje, susitiko su civiliais ir kariniais lyderiais. „Pareigūnai turi padaryti ne tik viską, kas įmanoma, bet daug daugiau nei įmanoma, kad žmonėms būtų garantuotas normalus gyvenimo lygis net tokiomis karo sąlygomis“, – sakė jis. Tačiau šeštadienį regiono karinės administracijos pareigūnas „Telegram“ žinutėje perspėjo, kad Rusija „tyčia apšaudo gyvenamuosius rajonus“ ir nesiliauja „terorizuoti“ miestų ir kaimų.

Šalies pietuose Mykolajivo meras maldavo piliečius neišeiti iš slėptuvių, nes, jo teigimu, sprogimai buvo girdėti visą naktį. Ukrainos žiniasklaida citavo Ukrainos vicepremjerę Iryną Vereščiuk, raginusią žmones okupuotuose rajonuose evakuotis bet kokiomis įmanomomis priemonėmis. „Vyks didžiulės kovos“, – sakė ji.

V. Zelenskis netoli fronto apdovanojo Ukrainos karius

Praėjus puspenkto mėnesio nuo karo pradžios, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dar kartą apsilankė netoli fronto esančioje teritorijoje. Dnipropetrovsko srityje jis įteikė ordinus Ukrainos gynėjams. Tai penktadienį Kyjeve pranešė prezidento administracija.

Be to, V. Zelenskis savo gimtajame Kryvyj Riho mieste susipažino su situacija Pietryčių Ukrainoje.

Rusijos miesto tarybos narys nuteistas kalėti 7 metus už karo Ukrainoje kritiką

Maskvos teismas penktadienį nuteisė miesto tarybos narį kalėti septynerius metus už tai, kad jis pasmerkė prezidento Vladimiro Putino intervenciją į Ukrainą, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

60 metų Aleksejus Gorinovas pripažintas kaltas „sąmoningai skleidęs melagingą informaciją“ apie Rusijos kariuomenę Ukrainoje.

A. Gorinovas yra pirmasis išrinktas opozicijos narys, nuteistas kalėti už Maskvos karinės kampanijos Ukrainoje kritiką. Teisme jis pasirodė su plakatu, kuriame buvo parašyta: „Ar jums vis dar reikia šio karo?“. Teismo sprendimų vykdytojai rankomis mėgino uždengti plakatą nuo kamerų, kol galiausiai A. Gorinovas pats jį pašalino. Jo žmona Alla verkė, kai teisme buvo skaitomas nuosprendis, o kai kurie šalininkai atsistoję plojo, kol buvo išvaryti iš salės.

A. Gorinovas apkaltintas Rusijos armijos diskreditavimu pagal griežtus įstatymus, kurie, anot teisių gynėjų, yra dalis vis stiprėjančių Maskvos pastangų užgniaužti paskutines nepasitenkinimo apraiškas. Jis pasisakė prieš Maskvos karinę intervenciją Ukrainoje per kovo mėnesį vykusį darbo susitikimą, kuris buvo įrašytas ir jo vaizdo įrašas pasiekiamas „YouTube“. Savo kalboje jis suabejojo ​​planais surengti jo apygardoje vaikų meno konkursą, kai Ukrainoje „vaikai žūva kiekvieną dieną“.

Teisėja Olesia Mendelejeva sakė, kad A. Gorinovas įvykdė nusikaltimą „kartu su grupe asmenų pagal išankstinį susitarimą, pagrįstą politine neapykanta“. Ji sakė, kad jis ir kita deputatė Jelena Kotionočkina, nuo to laiko pabėgusi iš Rusijos, „klaidino“ rusus dėl Kremliaus karinės kampanijos Ukrainoje ir sukėlė jiems „nerimo ir baimės jausmą“.

Parengta pagal ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video