2024/09/29

 

Pasaulio tautų teisuolio medalis atkeliavo ir į Kupiškį

A. Tamošiūnui už Pasaulio tautų teisuolio vardą gavusį dėdę padėkojo Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius (kairėje) ir Izraelio ambasadorius Amiras Maimonas.
Izraelio ambasados nuotrauka

Gegužės 5-oji buvo ypatinga diena kupiškėnams Antanui Tamošiūnui, jį globojančiai sūnėno Vytauto ir Liudmilos Kačinauskų šeimai ir dar nemažam būreliui kitų žmonių. Tądien, pagerbiant Holokausto aukų atminimą, Vilniuje, Vyriausybės rūmuose, Pasaulio Tautų teisuoliais buvo paskelbti 11 žmonių, jų artimiesiems įteikti medaliai ir diplomai. Pasaulio tautų teisuoliu pripažintas kupiškėnas kraštotyrininkas Juozas Petrulis, Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjęs Šiaulių geto žydus. Apdovanojimai įteikti J. Petrulio sūnėnui Antanui Tamošiūnui.

Apie J. Petrulio drąsą ir ryžtą padėti nacių naikinamiems žydams žinota bene prieš dešimtmetį, 2008 metais „Kupiškėnų mintyse“ straipsnį apie tai paskelbė muziejininkė Aušra Jonušytė. Bet humaniškumo žygdarbio įvertinimas užtruko. Kodėl taip įvyko?

„Siūlė man atvykti paimti to medalio, bet atsisakiau. Kokie čia mano nuopelnai? Dėdė buvo tvirtas, sąžiningas žmogus, kieto būdo, turėjo savus įsitikinimus. Nekentė karo, nėjo į kariuomenę, net į kalėjimą Smetonos laikais buvo pasodintas. Nevalgė mėsos, visokiomis žolelėmis maitinosi, pats ruošdavo maistą, kai atvykdavo į tėviškę į Rudikus. Apie tai, kad gelbėjo žydus per karą, mums nepasakodavo, tokių dalykų niekas anuomet neaptarinėjo, sužinojome, kai išsigelbėję žydai pradėjo ieškoti savo gelbėtojų, mus susirado muziejaus darbuotoja“, – taip kalbėjo A. Tamošiūnas, baimindamasis kelionės į Vilnių, tolimo kelio, neįprastų iškilmių, kaip ten viskas bus.

O buvo viskas labai iškilminga, santūru, renginys režisuotas su didžia pagarba ir jautrumu svarbiausiems žmonėms, Pasaulio tautų teisuoliams.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video