2024/09/29

 

Pirmokai tirpsta kaip sniegas pavasarį

Po ketverių metų Kupiškyje vargiai bus galima surinkti dvi pirmokų klases.
Autorės nuotrauka

Rajono Taryba praėjusį ketvirtadienį, kovo 31 d., vykusiame posėdyje nustatė klasių, klasių komplektų ir priešmokyklinio ugdymo grupių bendrojo lavinimo mokyklose ir priešmokyklinių grupių ikimokyklinio ugdymo įstaigose skaičių 2016–2017 mokslo metais.

Aukštesnė kvalifikacija – aukso vertės

Peržvelgus rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus pateiktą suvestinę, kaip mokiniai ir ikimokyklinukai yra pasiskirstę rajono mokyklose ir vaikų lopšeliuose-darželiuose, vaizdelis gana liūdnokas – klasių komplektų pastebimai mažėja. Ateities perspektyvos irgi nedžiugina. Už to slypi ne tik užprogramuotas mūsų tautos nykimas, bet ir labai konkrečios asmeninės žmonių, netenkančių mėgstamo darbo, dramos.

Antai 2016–2017 mokslo metais rajone turėtų būti 151 klasė, 124 klasių komplektai ir iš viso mokytis 2013 mokinių. Trumpai tariant, visi Kupiškio rajono mokinukai nesunkiai sutilptų į dvi normalias mokyklas arba net į vieną labai didelę kokio nors didmiesčio mokyklą. Kitais mokslo metais mokyklą turėtų baigti 568 gimnazistai, o į jų vietą numatyta, kad ateis tik 204 priešmokyklinukai. Taigi paskaičiuoti nesunku, kad bendras mokinių skaičius rajone sumažės maždaug 364.

Kitais mokslo metais Kupiškyje bus ne keturios, o tik trys pirmokų klasės. Viena tokia klasė su 24 mokiniais formuojama Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijoje, o dvi po 24 mokinius – Kupos pradinėje mokykloje.

Rinkti pirmokų klasę Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijoje pretendavo dvi mokytojos, šiemet išleidžiančios ketvirtokus. Viena iš jų surinko klasę, o kita ne. Apskritai šiais metais būsimų pirmokų tėvai labiau simpatizavo Kupos pradinei mokyklai.

Taigi viena progimnazijos pradinukų vyr. mokytoja bus be pamėgto darbo. Iš jos būsimų antrokų klasę perims be mokinių likusi jos kolegė, turinti kvalifikacinę mokytojos metodininkės kategoriją.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video