2024/09/24

Gyventojai sumoka ir už rajono įmonių šiukšlių išvežimą

Praėjusį penktadienį, lapkričio 18 d., Savivaldybėje buvo aptarti buitinių atliekų surinkimo rajone sistemos tobulinimo klausimai. Dalyvavo Savivaldybės vadovai, seniūnai, Tarybos komitetų nariai, UAB „Kupiškio komunalininkas“ atstovai.

Moka mažuma įmonių

Šiuo metu rajone rinkliavą už buitinių atliekų surinkimą moka kiekvienas gyventojas, o įmonės atsiskaito pagal sutartį ir faktiškai išvežtą atliekų kiekį.

Rajono meras Jonas Jarutis teigė, jog iš įmonių pastaruoju metu sumenko išvežamų šiukšlių kiekiai. Patirtas išlaidas vežant šiukšles UAB „Kupiškio komunalininkas“ priversta dengti iš gyventojų rinkliavos. Todėl šiuo rinkliavos mokesčiu reikėtų apmokestinti visas rajone veikiančias įmones. Iki šiol joms taikyta šiukšlių išvežimo tvarka pasirodė netobula. Jei nesugebėsime apmokestinti deramai įmonių, būsime priversti šiukšlių išvežimo kainą gyventojams kelti nuo 60 Lt per metus iki 72 Lt.

UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktorius Rimantas Stundys sakė, kad susidarantys atliekų kiekiai jau skaičiuojami tonomis. Tad pas mus reikėtų nustatyti ne vieno kubinio metro, bet tonos šiukšlių išvežimo įkainį. Bėda, kad rajone 50 proc. įmonių yra nesudariusios šiukšlių išvežimo sutarčių. Reikėtų nustatyti tokią tvarką, kad jos privalėtų tas sutartis sudaryti. Iš sudariusių sutartis vienos įmonės moka pagal sutartį, o kitos pagal faktiškai susidarantį šiukšlių kiekį. Iš sudariusių sutartis net 70 proc. įmonių dar nėra nė vieno konteinerio atliekų per metus išvežusios. Tad kyla įtarimų, kad įmonės, nesudariusios šiukšlių išvežimo sutarčių ar vengiančios pildyti savo konteinerius, atliekas deda į bendrus konteinerius prie daugiabučių gyvenamųjų namų.

Kiek gyventojai ten suneša šiukšlių, maždaug yra žinoma. Tie kiekiai buvo kurį laiką nusistovėję, o šiuo metu jie kažkodėl padidėjo.

Rajone šiukšlių išvežimo mokesčio nemoka tik iki 10 proc. gyventojų. Iš jų apie 50 proc. pavyko surasti ir išieškoti tą mokestį.

Kodėl norima didinti mokestį?

UAB „Kupiškio komunalininkas“ atstovų pateiktais duomenimis, per metus už šiukšlių išvežimą iš gyventojų surenkama 1 mln. litų, o iš įmonių – 200 tūkst. litų. Vienos tonos šiukšlių išvežimas kainuoja 134,66 Lt be PVM ir vartų mokesčio. Pastarasis mokestis yra apie 35 Lt.

Pasak Ž. Aukštikalnio, išvežti buitines atliekas UAB „Kupiškio komunalininkas“ darosi nuostolinga, nes rinkliava už šią paslaugą buvo įvesta 2009 m., atsižvelgiant į tuo metu buvusias kuro kainas ir planą du kartus per mėnesį važiuoti surinkti šiukšlių į kaimo vietoves. Šiuo metu kai kur važiuojama jau dažniau nei du kartus. Be to, tenka važiuoti su kita mašina papildomai surinkti padangų, baldų ir panašių didžiagabaričių atliekų. Buvo planuota, jog šias atliekas patys gyventojai nugabens į jų surinkimo aikšteles. „Jei visi gyventojai ir įmonės pradės mokėti už šiukšlių išvežimą, tai tuomet, ko gero, šios paslaugos kainos dar nereikės didinti“, – kalbėjo direktorius.

Apmokestinimo galvosūkis

Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis pasitarimo dalyvius kvietė svarstyti kelis rinkliavos sistemos tobulinimo variantus: kelti gyventojams rinkliavą iki 72 Lt per metus, o iš įmonių mokestį už šiukšlių išvežimą rinkti pagal dabartines joms taikomas susikaupimo normas; gyventojams rinkliavos mokesčio nedidinti, o įvesti tokią rinkliavą ir įmonėms pagal atliekų susikaupimo normas arba pagal darbuotojų ar darbo vietų skaičių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video