2024/09/24

Pro išmaniuosius kaminus pinigai rūksta

Mūsų rajonui, ko gero, vis dar trūksta „gaspadoriškumo“. Pastatė valdžia Juodpėnams naujus nuotekų valymo įrenginius, o šie dėl mažo gyventojų skaičiaus žiemomis ima ir užšąla.

Šį rudenį keturias rajono mokyklas pradėjo šildyti itin modernios katilinės. Siunti SMS žinutę ir automatizuoti katilai patys pasiima jiems reikalingą kurą, pasikursto, atsikrato pelenų. O jei pajunta gedimą, siunčia pranešimą į telefoną.

Tik ar nekeistas sprendimas tokias 200 tūkst. litų kainuojančias išmaniąsias katilines įrengti mokyklose, kur likusi vos saujelė mokinių ar pro kiaurus langus bei lubas švilpia vėjai?

Jei pasiteisins, gaus paramą

Lukonių, Salamiesčio, Alizavos ir Skapiškio mokyklos bei kultūros namai šių metų šildymo sezoną pradėjo itin moderniai. Jau porą savaičių šiose įstaigose kūrenami arba, tiksliau sakant, patys pasikūrena automatizuoti medžio granulių katilai.

Žmogus šiose katilinėse reikalingas tik darbui stebėti, granulių rezervuarams papildyti ir pelenams išvežti.

O visus kitus darbus atlieka pati įranga. Modernus katilas pats prisisiurbia granulių, pats užsikuria ir nustato reikalingą šilumą.

Vienos tokios katilinės įrengimas mūsų Savivaldybei kainavo apie 200 tūkst. litų. Tačiau tikimasi, kad katilinių modernizavimo projektas Kupiškio rajono mokyklose ir kultūros įstaigose pasiteisins ir per ateinančius metus Aplinkos apsaugos ministerija šias išlaidas padengs 667 tūkst. litų lėšomis.

Tokią paramą, pasak Kupiškio rajono savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjo Mažvydo Šalkausko, galima gauti iš Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo: „Kol kas katilines įrengėme savomis lėšomis. Jei šis projektas pasitvirtintų, tai po metų gausime 667 tūkst. litų paramą. Prieš metus šiuo tikslu pasirašėme sutartį su Aplinkos apsaugos investicijų fondu ir jie lauks mūsų ataskaitos.“

Europietiškas namelis

Paklaustas, kokiais kriterijais projektui pasirinktos Lukonių, Salamiesčio, Skapiškio ir Alizavos mokyklos, vedėjas teigė, kad išanalizavus šildymo situaciją čia buvo prasčiausios katilinės.

Štai Lukonyse, kuriuos pirmiausia aplankė „Kupiškėnų mintys“, anot jo, katilinė buvo gana sena (12-13 metų) ir stovėjo drėgnose patalpose.

Naujoji, europietišku nameliu Subačiaus gimnazijos Lukonių filialo mokyklos kolektyvo praminta katilinė stovi šalia mokyklos. Viduje viskas labai švaru, tylu, o centre stovi granulių prisisiurbęs katilas. Kampelyje – atsargai ir malkų glėbelis.

Mat ir moderni katilinė nėra visiškai patikima – sudrėkus granulėms krosnis nebegali jų prisisiurbti.

Kuo naujoji katilinė naudingesnė, Lukonių pradinės mokyklos mokytojos kol kas tvirtai pasakyti negalėjo – per mažai laiko tam nuspręsti. Tikimasi, kad toks šildymas mokyklai bus pigesnis nei anksčiau.

Šios mokyklos prognozės tokios, kad katilinė po ketverių metų gali šildyti vos dešimt vaikų. Paskaičiuota, kad 2015 metais čia visiškai nebeliks pirmokų. Laimei, mokykloje dar glaudžiasi medicinos punktas ir biblioteka.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video