2024/09/24

Ūkininkus parems pinigais, kurių dar neturi

Savivaldybėje praėjusį trečiadienį posėdžiavo rajono Ūkininkų ir žemės ūkio kooperatyvų rėmimo programos lėšų skirstymo komisija.

Posėdis sušauktas šiemet pirmąkart. Kyla džiugių minčių, gal ūkininkai jau taip gerai gyvena, kad jokių paramų jiems nebereikia… Komisija posėdžiauja tada, kai gauna ūkininkų ar kooperatyvų paramos prašymus.

Tvirtindami šių metų rajono biudžetą, taupymo būtinybės priremti politikai nutarė šiai kaimiškai programai visai neskirti lėšų iš anksto, bet ieškoti pagalbos galimybių nutikus ekstremaliems įvykiams. Taigi šiemet tų ypatingų situacijų iki šiol nebuvo, be to komisija apsisprendė susiaurinti paramos skyrimo sąlygas.

Šiemet ūkininkams ir žemės ūkio kooperatyvams iš dalies nebekompensuojamos bankuose paimtų paskolų palūkanos, bet paliktos galimybės prašyti biudžeto lėšų ūkininkų mokymams ir seminarams rengti, geriausių ūkininkų, „Metų ūkio“ konkurso nugalėtojų, premijavimui, taip pat įvairių nelaimių atvejais, pavyzdžiui, nukentėjus nuo gaisro, potvynio, gyvuliams netikėtai kritus…

Šiame komisijos posėdyje išnagrinėtas vienintelis prašymas. Alizavos seniūnijoje gyvenantis ūkininkas Vytautas Babickas, nukentėjęs per gaisrą, paprašė pagal galimybes kompensuoti dalį patirtų nuostolių.

Rugpjūčio 9 dieną kilo gaisras keturiems savininkams, tarp jų ir V. Babickui, priklausančiame grūdų sandėlyje Girbučių kaime. Liepsnos apgadino grūdų džiovyklos įrengimus, sudegė stogas, perdangos. Savininkai patyrė apie 80 tūkst. litų nuostolių. Nustatyti tikslią gaisro priežastį specialistams nepavyko.

Paramos programos lėšų skirstymo komisijos nariai nutarė, kad skirti paramą tik vienam iš keturių nukentėjusių ūkininkų būtų neteisinga, todėl apsisprendė palaukti, kol prašymus pateiks ir kiti nukentėjusieji, o tada kreipsis į rajono Tarybą prašydami skirti biudžeto lėšų. Pagal paramos nuostatus, ekstremaliais atvejais prašytojui galima skirti iki 2 tūkst. litų.

Pasak komisijos pirmininkės Aušros Petronytės, kokių nors nenumatytų trukdžių įvykdyti komisijos sprendimą neturėtų kilti, nes tvirtindami šių metų biudžetą politikai bus nutarę išlaikyti paramos fondą ūkininkams ir skirti lėšų jam išskirtiniais atvejais, o šis būtent toks ir yra.

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video