2024/09/24

Mokyklų ateitis – daugiafunkciai centrai

Per ketverius praėjusius metus Kupiškio rajonas prarado daugiau nei 500 mokinių. Palyginimui – netekome vienos Povilo Matulionio arba šešių Rudilių pagrindinių mokyklų. Ir toks vaikų mažėjimas dar auga aritmetine progresija. Todėl norėdama išanalizuoti šalies švietimo įstaigų situaciją Švietimo ir mokslo ministerija parengė mokyklų tinklo pertvarkos 2011-2015 metais planą. Jis padės nuspręsti, kiek mokyklų liks po ketverių metų, kiek jų taps kol kas dar nesuprantamomis įstaigomis – daugiafunkciais centrais.

Mokyklų tinklo pertvarka

Lietuvos mokykloms jau artėja terminas, kai baigsis numatytos švietimo reformos. 2015 metais turėsime galutinį mokyklų tinklo variantą, kada išsilaikys šioje demografiškai katastrofiškoje situacijoje reikalingą mokinių skaičių išsaugosiančios mokyklos.

„Iki 2015 metų rugpjūčio pabaigos mokyklos privalo susitvarkyti savo tipus – vienos taps gimnazijomis, kitos progimnazijomis ar pagrindinėmis. Mums šitie pokyčiai nebegresia. Bet šiuo metu mes turime išanalizuoti savo mokyklų situaciją ir nuspręsti, kaip elgtis toliau. Sparčiai mažėjantis mokinių skaičius kelia nerimą ne vienai rajono mokyklai ir jos turės galvoti, kaip išgyventi“, – kalbėjo Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius.

Vien per praėjusius metus, pasak vedėjo, Kupiškio rajono mokyklos neteko 233 vaikų. O per paskutinius ketverius metus – daugiau nei 550. 70 iš jų išvyko mokytis į užsienį.

Ieškos išeities

Turėti iliuzijų, kad mokyklų tinklas nepakis, anot jo, neverta. Dalis mokyklų, R. Jociaus žodžiais, galbūt sugebės išlaikyti nors kelias jungtines klases ir, kaip skyriai, prisijungs prie stambesniųjų.

„Subačiaus gimnazija, šiandien dėl mokinių skaičiaus tokio statuso gauti nebegalėtų. Bet uždarymas jai taip pat negresia – mat šis miestelis gana smarkiai nutolęs nuo kitų didesnių mūsų ar Panevėžio rajono mokyklų. Todėl ji išlikti privalės. O štai Adomynei nerimą kelia Svėdasų gimnazija – dvi didelės mokyklos arti viena kitos nebegalės būti“, – sakė vedėjas.

Todėl šiai rajono mokyklai, kaip ir daliai kitų, lieka vienintelis išsigelbėjimas – virsti daugiafunkciu centru. Tokiose įstaigose, be vienos kitos jungtinės klasės, planuojama turėti įvairių neformaliojo ugdymo paslaugų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video