2024/09/24

Ugniagesių komandos – pasiduoti ar išlikti

Kitąmet Lietuvoje norima naikinti 40 savivaldybių ugniagesių gelbėtojų komandų. Joms Finansų ministerija yra numačiusi gerokai mažesnį finansavimą. Tai susiję su šalies biudžeto lėšų taupymu.

Mūsų rajone ši pertvarka gali paliesti Antašavos, Alizavos ar Virbališkių ugniagesių komandas. Čia dirbantiems ugniagesiams kyla reali grėsmė tapti Darbo biržos klientais.

Ar neliks atokesnių kaimų gyventojai be skubios pagalbos kilus gaisrui?

Gaila atnaujintų gaisrinių

Kupiškio r. savivaldybės priešgaisrinės tarnybos direktorius Algirdas Bočiulis patikslino, kad dar nėra galutinai nuspręsta, kurių kaimų ugniagesių komandas reikės naikinti. Priešgaisrinės saugos ir gelbėjimo departamento nuomone, nebeturėtų šių komandų likti ten, kur yra artimesni tokie pat taškai. Antai Alizavos kraštą puikiai, pareigūnų iš sostinės nuomone, galėtų bėdai ištikus aptarnauti pandėliečiai ar žaideliečiai, o antašaviečiams galėtų pagelbėti tokiu atveju vabalninkiečiai. Tačiau, pašnekovo nuomone, tai tik teoriniai svaičiojimai. Praretinus ugniagesių komandas gaisro padariniai ir nuostoliai gali būti kur kas didesni, o žmonės dar labiau pasijustų nesaugūs.

Anot jo, visos rajono ugniagesių komandos įsikūrusios naujai suremontuotuose pastatuose, vyrai aprūpinti darbo drabužiais, reikiamomis priemonėmis. Tiesa, gaisrinės automašinos nebe naujos, bet tvarkingos. Apmaudžiausia, jog tiek buvo stengtasi sudaryti geras darbo sąlygas ugniagesiams, o dabar tos pastangos gali nueiti šuniui ant uodegos.

„Šiuo metu rajone turime 8 ugniagesių komandas. Septyniose dirba po 9 žmones, o vienoje – penki. Visos komandos yra reikalingos. Tačiau joms skiriamo finansavimo nepakanka. Neaišku, ar gruodį bus iš ko mokėti už kurą, ugniagesių algoms. Guodžia tik mus palaikanti Savivaldybės vadovų pozicija“, – kalbėjo direktorius.

A. Bočiulis patikino, kad stengsis, jog kaimo ugniagesių komandos visos išliktų. Ne išeitis 18 darbuotojų išvaryti į Darbo biržą. Šios tarnybos reikia dėl žmonių saugumo. Kaimiečiai ir taip jau nuo pasaulio beveik atskirti, vargsta, kol gydytoją ar parduotuvę pasiekia. Kas bus gaisrui kilus, jei reikės laukti ugniagesių iš tolybių.

„Mums labai toli iki savanorystės, kokia yra Vakaruose ar už Atlanto. Paliksi tuščią gaisrinę – išvogs. Karčios patirties turime. Kartą išvažiavę gesinti gaisro Antašavoje, grįžę neberadome kai kurių daiktų“, – dėstė direktorius A. Bočiulis savo požiūrį į valdžios planus kaimo ugniagesių komandas keisti ugniagesiais savanoriais.

Ministrui nepritaria

Rajono meras Jonas Jarutis patvirtino, kad jo pozicija nesikeičia – jis nepritaria Priešgaisrinės saugos ir gelbėjimo departamento siūlymui naikinti 40 (dvi jų ir mūsų rajone) savivaldybių ugniagesių komandų. Tokios nuomonės laikosi ir Lietuvos savivaldybių asociacija. Savo nepritarimą jis išdėstęs vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui, departamentui ir Seimo nariams adresuotame rašte.

J. Jarutis sakė, kad šiemet rajono ugniagesių komandoms išlaikyti finansavimas buvo sumažintas 150 tūkst. litų. Ši tarnyba verčiasi sunkiai, bet lėšų jai išlaikyti iki Naujųjų metų turėtų pakakti. 3,5 etato iš savo biudžeto finansuoja Savivaldybė. Iš viso 2011 m. iš rajono biudžeto kaimo ugniagesiams atseikėta 56 tūkst. litų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video