2024/09/24

Susipažinti su projekto nauda – pas kaimynus latvius

Baigiamiesiems projekto „Subalansuota turizmo plėtra prie Kupiškio marių (Lietuva) ir Lubano ežero (Latvija) /Stella“ rezultatams aptarti buvo suorganizuota kelionė į Rėzeknės regioną. Išvykoje dalyvavo Kupiškio rajono savivaldybės tarybos nariai ir architektai, dirbę prie projekto, administracijos darbuotojai, dalyvavę talkose tvarkant latvių Lubano ežero ir mūsų marių pakrantes, muziejininkės, skaičiusios paskaitas apie senuosius Kupiškio amatus.

Pirmiausia buvome supažindinti su Latvijos Rėzeknės regione esančiu Maltos miesteliu. Pasitiko Ineta Brizga, projekto “Stella„ koordinatorė, ir Rėzeknės turizmo ir informacijos centro vadovė Ligita Harčevska. Nedidelėje vos 2,5 tūkstančius turinčioje vietovėje veikia jaunimo centras, muzikos mokykla, dvi vidurinės mokyklos, vienoje iš jų mokoma rusų kalba, Romos katalikų bažnyčia, dvi cerkvės. 2005 metais įkurtas muziejus buvusiame vaikų darželio pastate. Specialistė Inta Danovska aprodė muziejaus ekspoziciją, pasakojančią apie Maltos praeitį. Ekskursijos metu buvo galima ne tik susipažinti su maltiečių buities daiktais, šiandieninių liaudies meistrų meno kūriniais, pinigų kolekcija, bet ir išbandyti audėjo amatą.

Audėja Marija Olita Strelkova pademonstravo juostų audimo techniką, patarė, kaip geriau staklėse pradėti mokytis kiliminio takelio audimo meno. Latgalos televizijos darbuotojus, fiksavusius kupiškėnų viešnagę muziejuje, ypač suintrigavo svečių iš Lietuvos bandymas pramokti audimo meno.

Maltos miestelio Romos katalikų bažnyčios klebonas, seniau buvęs mokytojas Roberts Ozuolinš, pasitikęs prie savo Šventojo kryžiaus išaukštinimo bažnytėlės, nuoširdžiai ir su didele meile kalbėjo apie savo parapiją ir bendruomenę. Didžiavosi bažnytiniu choru, kuriam vadovauja vidurinės mokyklos mokytoja, džiaugėsi, kad pavyksta kasmet vis patvarkyti maldos namus, kurie ir taip jau sutvarkyti, išdažyti rengiant tvarkymo talkas, pačiam bažnyčios ganytojui aukojant savo lėšas iš gaunamos pensijos, parapijiečių bei ir iš toliau atvykstančių aukomis, šiek tiek pridedant pinigų iš paveldosaugos fondo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Aušra JONUŠYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video