2024/09/24

Būti ar nebūti privačiam greitosios medicinos pagalbos skyriui?

Pirmadienį Kupiškio rajono savivaldybėje posėdžiavo Sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto nariai. Posėdyje dalyvavo ir rajono meras Jonas Jarutis bei Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorė Dovilė Kulbokienė, nes buvo svarstomas klausimas dėl pasiūlymo Kupiškyje teikti privačias greitosios medicinos pagalbos paslaugas.

Neturi būti privati

Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorė Dovilė Kulbokienė teigė, kad gauta informacija iš rajono Savivaldybės, kad UAB „Ambulansas“ nori teikti privačias paslaugas Kupiškio rajono savivaldybėje.“Pasiūlymas buvo pateiktas rajono merui, kuris savo ruožtu kreipėsi į mus prašydamas išsakyti savo nuomonę. Greitosios medicinos pagalbos skyriaus kolektyvo, gydytojų, administracijos ir profesinės gydytojų sąjungos atstovų nuomonė buvo vienareikšmiška – tokia tarnyba kaip greitoji medicinos pagalba neturi būti privati. Privačios struktūros negali pakeisti valstybei priklausiančių institucijų, tokių kaip gaisrinė, policija ar greitoji, šios tarnybos turi būti valstybės žinioje“, – akcentavo PASPC direktorė.

D. Kulbokienės teigimu, Kupiškio greitosios medicinos pagalbos skyrius yra visiškai aprūpintas – automobiliai pirkti iš Sveikatos apsaugos ministerijos lėšų ir turi visą reikalingą, Europos Sąjungos reikalavimus atitinkančią įrangą, darbuotojai nuolatos kelia kvalifikaciją, tad būtinoji pagalba yra užtinkrinama.

„Privačių greitųjų skyrių yra didžiuosiuose miestuose,tačiau šalia dirba ir valstybinės, užtikrinančios paslaugas visiems pacientams, tuo tarpu privačios teikia tik labai skubią ir jiems naudingą pagalbą, nereikalaujačią daug išlaidų. Dviejų tokių tarnybų mūsų mieste tikrai nereikia, jos tiesiog neišsilaikytų vien dėl mažo gyventojų skaičiaus rajone, kuris, 2010 metų duomenimis, siekia 22 tūkstančius. Finansavimas valstybinei ir privačiai struktūroms nebūtų pakankamas. Jei nutiktų taip, kad greitoji būtų privatizuota, labiausiai nukentėtų gyventojai ir tai būtų žingsnis į sveikatos priežiūros žlugdymą mūsų rajone“, – teigė D. Kulbokienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video