2024/09/21

Griežtesnės sankcijos apleistoms žemėms

Šiemet žadama dar griežčiau kontroliuoti savo žemės neprižiūrinčius savininkus. Bus siekiama patikrinti dvigubai daugiau tokių gyventojų nei pernai. Jiems taip pat gresia dar didesnės administracinės baudos.

Žemės naudojimo valstybinė kontrolė – Nacionalinės žemės bei Valstybinės augalininkystės tarnybų pareiga.

Pagal iš anksto parengtą darbo planą jos pernai atliko 10 žemės naudojimo patikrinimų siekdamos įgyvendinti žemės tvarkymo ir administravimo politiką, nustatyti apleistų sklypų plotus.

Žadama vykti į 25 tokius žemės naudojimo patikrinimus.

„Šiemet kontrolė sustiprinta ir tuo norime įspėti sklypų savininkus ir naudotojus, kad žemės ūkio paskirties sklypai būtų naudojami tinkamai ir neapleisti. Baudų skyrimas būtų kraštutinė priemonė šiam tikslui pasiekti. Norime pasirūpinti, kad žemės sklypų savininkai bei naudotojai tinkamai naudotų žemės ūkio paskirties žemę, nemažindami žemės ūkio naudmenų ir ją tvarkytų taip, kad ji būtų tinkama naudoti pagal pagrindinę žemės naudojimo paskirtį“, – teigė Nacionalinės žemės tarnybos Kupiškio žemėtvarkos skyriaus vyresnioji specialistė Regina Bočiulienė.

Iki šiol administracinės baudos nesirūpinantiems gera žemės agrarine būkle savininkams buvo palyginti švelnios ir nedavė lauktų rezultatų.

Todėl dabar baudos – sugriežtintos. Jeigu žemės sklypo šeimininkas apleido žemės ūkio paskirties žemę, ji dirvonuoja, pievos nešienautos ir apleistos piktžolėmis – jam gresia administracinė atsakomybė ir 250-500 litų bauda.

Žmonės, R. Bočiulienės teigimu, reaguoja ir į įspėjimus. Be to, tinkamai prižiūrintys žemės ūkio naudmenų sklypus ir juos deklaruojantys žemės savininkai gauna išmokas, priklausančias nuo deklaruojamo ploto dydžio. Tai, pasak pašnekovės, taip pat yra savotiškas drausminimas ir skatinimas neapleisti ir nemažinti žemės ūkio naudmenų plotų.

Reikia tikėtis, kad žemių šeimininkai po truputį pripras prie savo pareigų. Mat šiuo metu, pasak pašnekovės, situacija mūsų rajone po truputį keičiasi – vis daugiau ūkininkų perka žemės sklypus iš valstybės. Taip stiprinami jų ūkiai, o kartu tinkamai prižiūrimi žemės ūkio paskirties sklypai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida Nagrockienė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video