2024/09/21

Kunigo širdžiai prireikė atostogų

Atostogos – įprastas dalykas ištisus metus plušančiam darbininkui. Tačiau, ko gero, retas žino, kad teisę pailsėti nuo tarnystės dviem metams turi ir dvasininkų luomo atstovai. Tokiam poilsiui savo dvasinį ganytoją Algirdą Butę šią savaitę išlydėjo ir subatėnai. Tik jie dar nežinojo, kad šis kunigas į Subačiaus parapiją nebegrįš. Oficialiai jo apisprendimą nulėmė asmeninės priežastys.

Išėjo tyliai ir nepaaiškino

Antradienio vakarą patys ištikimiausi Subačiaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios tikintieji į atostogas ramiai išlydėjo savo parapijos kleboną A. Butę. Tačiau jau kitą dieną pasklido žinia, kad šis gana santūriu ir tikėjimui atsidavusiu laikytas dvasininkas gali ir visai nebegrįžti į bažnyčią.

Vieniems tai sukėlė šoką ir pasipiktinimą. Kiti nenorėjo patikėti, kad jų bažnyčios vadovas ryžtųsi tokiam žingsniui. Treti jau smalsavo, kas taps naujuoju Subačiaus bažnyčios vadovu ir planavo eiti į pirmąsias jo laikomas šv. Mišias.

Pastarasis klausimas jau sklandė ir Panevėžio vyskupijos kurijoje. Čia pakalbintas Jo Ekscelencija vyskupas Jonas Kauneckas patvirtino, kad Subačiaus klebonas A. Butė išėjo atostogų ir į senąsias pareigas jau nebegrįš. Jas laikinai užims Karsakiškio klebonas Egidijus Vijeikis, o per Žolinę tikriausiai atvyks naujai į Subačių paskirtas kunigas Albertas Kasperavičius. Jis šiuo metu tarnauja Truskavos Šventosios Dvasios parapijai.

Paprašytas paaiškinti savo buvusios parapijos tikintiesiems, kodėl taip tyliai paliko juos, telefonu pakalbintas kunigas A. Butė atrėžė, kad šiems niekas neįdomu. O kam reikės, anot jo, tie ir patys viską susižinos.

Daugiau savo apsisprendimo komentuoti nepanoręs pašnekovas pridūrė, kad jis bažnyčią paliko dėl savo asmeninių reikalų.

Gandų nepaneigė

Kokios priežastys paskatino A. Butę išeiti atostogų, tiesiai atsakyti negalėjo ir vyskupas J. Kauneckas. Anot jo, tai asmeninės kunigo bėdos – nieko bendro su bažnyčios reikalais jos neturi.

Paklaustas, ar negalėjo tokį klebono apsisprendimą nulemti noras sukurti šeimą, Jo Ekscelencija tiesiai į tai neatsakė.

„Gal tai ir gandai, gal ir ne, bet aš ir neskubu tokių dalykų apibendrinti“, – šnekėjo vyskupas J. Kauneckas, – reikia tik melstis ir laukti, gal šis žmogus apsigalvos dėl savo sprendimo“.

Tokie atvejai, kai dėl asmeninių pro`blemų dvasininkas palieka bažnyčią, pasak pašnekovo, gana reti. Todėl vyskupui gaila būtų, jei buvęs Subačiaus dvasininkas nuspręstų grįžti į pasauliečių luomą. J. Kaunecko teigimu, jis yra nuo vaikystės itin religingas žmogus.

„Bet jei jis norės vesti ar pereiti į pasauliečių luomą, privalės savo prašymą pateikti Vatikanui. Mes tokio leidimo duoti negalime“, – sakė pašnekovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Rita LUKŠIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video