2024/09/24

Šiukšlės – mūsų gyvenimo ir istorijos dalis

Dažnai prie šiukšlių konteinerių pakelėse galima prisėsti ant suklypusios sofutės, atidaryti atitarnavusio šaldytuvo dureles ar pažiūrėti, kaip atrodė prieš kelis dešimtmečius pagaminti lempiniai televizoriai. Tokių daiktų savininkai sako, kad neturi kur dėti senienų, todėl ir veža jas prie konteinerių – juk mokestį už šiukšles moka, todėl komunalininkai turėtų jas išvežti. Ar užtenka informacijos apie šiukšlių rūšiavimą?

Informacijos gali susirasti visi

Šiukšlių ir šiukšlinimosi temą aptarėme su Alizavos, Skapiškio, Subačiaus, Šimonių, Kupiškio seniūnijų seniūnais ir UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktoriumi Rimantu Stundžiu.

„Gal kiek mažiau yra informacijos apie šiukšlių rūšiavimą“, – suabejojo Alizavos seniūnas Antanas Alkauskas.Visi kiti pašnekovai tvirtino, kad žmonėms apie šiukšlių rūšiavimą, tvarkymą informacijos turėtų pakakti, nes ji skelbta seniūnijose susirinkimų metu, prie mokestinių pranešimų, įvedus rinkliavą už buitinių atliekų tvarkymą, buvo pateikta svarbiausia informacija, internetinėje svetainėje taip pat yra išdėstyta tvarka, be to, dar primiršusieji gali pasiklausti – visada bus atsakyta, kaip elgtis vienu ar kitu atveju. Išvada tokia: kam svarbi informaciją, tikrai jos pakanka, o kas nenori žinoti – lengviausias pasiteisinimas – nežinojau. Bet tai neatleidžia nuo atsakomybės.

Besidairant po viešas vietas krito į akį kai kurių (kas besužinos kurių?) gyventojų nevalyvumas, nemąstymas apie kitų darbą. Štai šalia konteinerių, skirtų mesti rūšiuotas šiukšles, – popierių, stiklą, plastmasę – guli maišai, nežinia ko prikimšti. O kas juos išveš? Prie konteinerių nerūšiuotoms šiukšlėms – stambių gabaritų šiukšlės: automobilių padangos, baldų lūženos. Dažnas galvoja, kad ištempiau nereikalingą daiktą ir mano darbas baigtas. O jei paklausi, kodėl taip daro, atsakys, kad neturi, kur dėti senienų, todėl ir veža prie artimiausių konteinerių.

Komunalininkų rūpesčiai

Pasirūpinti tvarka seniūnijų viešose vietose turi seniūnai bendradarbiaudami su komunalininkais. Šie žmonės stengiasi dirbti kuo geriau pagal finansines galimybes. UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktorius Rimantas Stundys pademonstravo, kaip veikia naujai įdiegta kontrolės sistema. Tai panašu į navigacijos sistemą: pažvelgus į kompiuterio monitorių matyti šiukšliavežės maršrutas, kur ji tuo metu yra, kur turi užsukti ir iš kur jau paimtos šiukšlės. Sunkumų komunalininkų darbui pridaro patys gyventojai. Jei prie pilno konteinerio dar padėti netilpę šiukšlių maišai, ką darys, juos sumeta į penkių metrų aukščio mašiną, tačiau kaip įkelti sulūžusią lovą? To atlikti darbininkai nepajėgūs fiziškai. Rūšiuojamos šiukšlės (stiklas, popierius, plastmasė) turi būti susmulkintos ir sumestos į atitinkamos paskirties konteinerį, bet ne padėtos didžiulės atliekos, pavyzdžiui, automobilio įskilęs stiklas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Emilija PAMARNACKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video