2024/09/24

Nuo kitų metų neįgaliųjų organizacijų finansavimas – Savivaldybės rankose

Kitais metais didelės permainos laukia ir šalies neįgaliųjų organizacijų, nes keisis jų finansavimo modelis. Dabar pinigai neįgaliųjų organizacijas pasiekia per Neįgaliųjų reikalų departamentą (NRD) ir savivaldybes. Nuo kitų metų finansavimą turės skirstyti tik savivaldybės.

Susipažinti iš arčiau su situacija, pasikalbėti su Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjungos nariais praėjusią savaitę atvyko Lietuvos žmonių su negalia sąjungos viceprezidentė Ginta Žemaitaitytė ir projektų vykdytoja Gaila Muceniekas.

Ruošėsi seniai

Pasak G. Žemaitaitytės, apie tai, jog finansavimo neįgaliųjų organizacijoms klausimai bus perduoti spręsti savivaldybėms buvo kalbama jau prieš dvejus metus. „Tikimasi, kad įgyvendinus naująją tvarką bus efektyviau panaudojamos lėšos. Pinigai turi būti arčiau žmogaus. Vilniuje sunku nuspręsti, ko labiausiai reikia mažame miestelyje gyvenančiam žmogui, – teigė G. Žemaitaitytė. – Be to, norima, kad nesidubliuotų neįgaliųjų organizacijų teikiamos paslaugos. Kai kuriuose rajonuose jų ne viena veikia ir teikia tas pačias paslaugas.“

Visgi kol kas yra ir dvejonių. Nežinia, kaip naujajai tvarkai yra pasiruošę savivaldybės, ar jos neįgaliųjų organizacijas mato kaip lygiaverčius partnerius ir turi specialistų, kurie gali bendrauti su neįgaliaisiais. Ar savivaldybė sugebės suformuoti kompetentingą komandą, kuri tinkamai įvertins projektus. Juolab kad tam lieka vis mažiau laiko. Kitų metų veiklos projektų pateikimui bus duotas vienas mėnuo – nuo rugsėjo 15 d. iki spalio 15 d. Tačiau tik 15 kalendorinių dienų yra skirta nustatyti veiklos prioritetams rajonuose. Nustatant tuos prioritetus kaip stebėtojai turės dalyvauti centrinių (skėtinių) organizacijų atstovai. „Kaip mums per tiek laiko reikės suspėti aplankyti visus rajonus, kol kas neaišku – tam nėra skirta lėšų. Be to, dar yra organizacijų, kurios iki šiol netiki, kad bus tokios permainos, – sakė G. Muceniekas. – Jau aplankėme 18 rajonų. Situacija kiekviename rajone yra vis kitokia – visos veikiančios organizacijos turi savo specifiką.“

Dėmesys – per paslaugas

Viešnios norėjo sužinoti, kokia situacija yra mūsų rajone ir ką apie naują finansavimo modelį žino patys Sąjungos nariai. Teirautasi, kokie yra jų santykiai su rajono Savivaldybe, kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis, seniūnijomis, bendruomenėmis, vietos gyventojais.

Buvo paprašyta, dirbant grupėse, raštu atsakyti į pateiktus klausimus ir vėliau juos plačiau pakomentuoti. Sąjungos narių klausta, ką jiems duoda narystė Sąjungoje, kaip jie patys prisideda prie jos veiklos.

Abi pašnekovės akcentavo, kad ateityje neįgaliuosius jungiančios organizacijos turės išgryninti savo veiklą – negali kelios organizacijos teikti tokių pat paslaugų. Didelis dėmesys bus skiriamas žmonėms, turintiems vidutinę ir sunkią negalią, bei pagalbos teikimui namuose.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video