2024/09/24

Po miestą – su neįgaliojo vežimėliu

Pajausti, ką reiškia sėdint neigaliojo vežimėlyje patekti į įvairias įstaigas, galima tik pačiam pabandžius. Penktadienio rytą kartu su Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjungos nariais tai išbandė ir rajono meras Jonas Jarutis.

„Esame tokie pat kaip ir kiti žmonės. Turime reikalų įvairiose įstaigose, norime patys važiuoti į parduotuvę apsipirkti, lankytis koncertuose, bažnyčiose, tačiau kartais visi geri norai atsimuša į priešais mus esančius neįveikiamus laiptus ar tik dėl akių padarytas specialias nuovažas neįgaliesiems (pandusus), – sakė judėjimo negalią turinti Irma Zabulionytė. – Užvažiuoti stačia nuožulna sunku ne tik neįgaliesiems, bet ir mamoms su vaikų vežimėliais.“

Pasak rajono mero, idėja praktiškai pabandyti, kokios galimybės mūsų rajono neįgaliesiems savarankiškai atvykti į įvairias įstaigas, yra Valstiečių liaudininkų sąjungos. „Apie tai ne kartą buvo kalbėta ir su Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjungos atstovais, – sakė J. Jarutis. – Tokia akcija vyksta visoje šalyje, o trečiadienį apie tai bus kalbama ir Vilniuje vyksiančiame pasitarime.“

Su neįgaliojo vežimėliu miesto centre kol kas savarankiškai labai sunku patekti į įstaigas. Per daug stati nuovaža įrengta Savivaldybės pastate, o norint per pėsčiųjų perėją iš vienos gatvės pusės nuvažiuoti į kitą, taip pat gana sudėtinga, nes per statūs šaligatvio kraštai ir nesunkiai galima apvirsti su neįgaliojo vežimėliu. Dar saliamoniškesnis sprendimas neįgaliųjų atžvilgiu priimtas norintiems patekti į „Swedbanką“ – čia neįgalieji užvažiavę nuožulna rizikuoja nugriūti nuo laiptų, nes durys atsidaro ne į tą pusę.

„Sodros“ pastato laiptai kol kas neįveikiama kliūtis, nes ten visai nėra jokios nuožulnos. Taigi norėdamas patekti į šią įstaigą be kitų pagalbos neįgalusis tikrai neišsivers.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video