2024/09/24

Savanorystės dešimtmetis įrodė savo galią

Kupiškyje nevyksta nieko įdomaus, o jeigu ir vyksta, tai tik sau organizatoriai pramogą pasidaro. Taip sako dažnas niurzgalius, tingintis pakilti nuo minkštos kėdės savo namuose ir pakrutinti bent pirštą bendram labui. Esą, kokia prasmė, koks motyvas stengtis ką nors daryti be atlygio. Stebuklas – yra žmonių Kupiškyje, kurie šitaip be užmokesčio, be atlyginimo darbuojasi įvairiausiose nevyriausybinėse organizacijose jau ne vienerius metus. Savanoriauja iš idėjos.

Draugauja su visais

Tuo buvo galima įsitikinti Kupiškio kultūros centro vitražų salėje praėjusio ketvirtadienio popietę, kur vyko konferencija rajono Nevyriausybinių organizacijų koalicijos veiklos dešimtmečiui. Ne formalios, ne ataskaitoms vykdomos, o realios veiklos, tikrų ir svarbių visai bendruomenei darbų ir užduočių kupinos veiklos.

Salės fojė buvo surengta nuveiktų darbų paroda: stendai su nuotraukomis, laikraščių iškarpomis, sukurti dailūs rankdarbiai, suvenyrai, mezginiai, nėriniai, nuotraukos, lankstinukai. Pačioje salėje buvo demonstruojamas vaizdo filmas apie vieną iš Lietuvai pagražinti draugijos įvykdytų projektų. Ir, žinoma, buvo daug kalbančių ir nemažai kalbų, nes ir peržvalga atlikta iš labai netrumpo laiko.

Kas yra nevyriausybinės organizacijos, kokia jų misija, kokia paskirtis ir kokia nauda bendruomenei ir konkrečiam žmogui?

To gali klausti tik tas, kuris neturi jokio pašalinio intereso, išskyrus uždarbio siekį kasdieniam pragyvenimui. Tie, kurie su mielu noru dalyvauja „Bočių“ pensininkų sąjungos, Ūkininkių draugijos „Sodžius“, „Šaltinio“ sporto veteranų klubo, Bitininkų draugijos, neįgaliųjų draugijų, diabeto klubo „Kupa“, „Gelbėkit vaikus“, Medžiotojų ir žvejų draugijos, senjorų sportinių šokių, šaškių ir šachmatų klubo, Lietuvai pagražinti draugijos, kaimo bendruomenių veikloje, žino – bendri pomėgiai ir veikla žmogų moko, turtina, plečia akiratį, suteikia gyvenimo prasmės, padeda suvokti savo vertę, netgi atgauti fizinę sveikatą, pasiekti dvasios pusiausvyrą, gelbėtis nuo ligų, depresijų ir taip toliau. Ir dar labai svarbu – telkia bendruomenę, gražina kraštą, miestelį, kaimą…

Jeigu tiek yra privalumų, tai kodėl kalbama apie būtinybę aktyvinti organizacijų veiklą, gausinti jų gretas, gerinti įvaizdį, koordinuoti darbus?

Vienija bendros idėjos

Nevyriausybinių organizacijų gyvastį lemia entuziastai ir iniciatoriai, be jų ši veikla nejuda. Yra reikalingas talentas suburti pasekėjus. Tokių talentų nėra daug. Nevyriausybinių organizacijų koalicijos valdybos pirmininkas Stanislovas Rugaitis prisiminė šviesios atminties Vidą Vilimą, kurio sumanymu 1997 metais buvo atkurta Kupiškyje Lietuvai pagražinti draugija, suburta Nevyriausybinių organizacijų koalicija, ilgą laiką dar gyvavusi neformaliai, be registracijos.

Žinoma, nevyriausybinės organizacijos gal ir nebūtų taip pašokusios veikti, jeigu ne pasaulinė patirtis, Europos Sąjungos fondai, skyrę finansinę paramą įvairioms programoms, mokymo seminarams.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video