2024/09/24

Pateiktos paraiškos paramai

Dvylika Kupiškio rajono bendruomenių ir įstaigų pateikė paraiškas dėl 1,5 mln. litų. Juos Europos struktūriniai fondai skyrė gyvenimo kokybei kaime gerinti.

Dvylika pretendentų

Projektų pagal strategijos „Kupiškio rajono integruota 2007 – 2013 m. vietos plėtros strategija gyvenimo kokybei kaime gerinti“ Kupiškio rajono Vietos veiklos grupė (VVG) laukė iki kovo 31 dienos. Savo sumanymus pateikė Kreipšių, Salamiesčio, Puponių, Subačiaus miestelio, Valakų, Juodpėnų, Miliūnų, Noriūnų, Alizavos kaimų bendruomenės, Subačiaus šv. Pranciškaus Asyžiečio parapija, Kupiškio etnografijos muziejus ir Alizavos jaunimo centras „Alsja“.

Parengtų projektų tikslas, pasak Kupiškio rajono VVG pirmininkės ir projektų vadovės Neringos Čemerienės, gražinti kaimo gyvenvietes atnaujinant ir gerinant viešąją infrastruktūrą. Sutvarkyti ar naujai įrengti aktyvaus poilsio ir rekreacines zonas išsaugant gamtos ir kultūros paveldą. Kurti patrauklią kaimo gyvenamąją aplinką ne tik išsaugant liekamąją, bet ir sukuriant pridėtinę gyvenamosios vietovės vertę.

Pašnekovės teigimu, beveik visi pateikti projektai paramai gauti numatyti bendruomenių ir įstaigų remonto darbams.

Renovuos patalpas

Didžiulė parama kaimo bendruomenėms – tikras išsigelbėjimas Subačiaus miestelio gyventojams. Per 50 narių šiame kaime vienijančios bendruomenės pirmininkė Aldona Virbickienė teigė, kad su savo gyventojais renginius ir kitą veiklą gali organizuoti tik šiltu metų laiku. Mat jau kurį laiką nuomojamose buvusiose Subačiaus miestelio mokyklos patalpose labai šalta – pasak A. Virbickienės, reikėtų pakeisti senus langus ir sutvarkyti patalpų šildymą.

„Mūsų bendruomenė, kaip tokiame miestelyje, gana didelė ir jai reikia tinkamų sąlygų. Todėl rašėme projektą. Kaip jį įvertins, bus matyti“, – kalbėjo Senojo Subačiaus bendruomenės pirmininkė.

Tai ne pirmas projektas, kurį parengė subatėnai. Anksčiau už Žemės ūkio ministerijos lėšas jie įsigijo kompiuterį, spausdintuvą, filmavimo kamerą ir fotoaparatą.

Remontuos aukštaitišką gryčią

Galimybe atlikti didesnę renovaciją pasinaudojo ir Kupiškio etnografijos muziejus. Šios įstaigos pateiktame projekte prašoma beveik 180 tūkst. litų Adomo Petrausko muziejaus aukštaitiškai gryčiai suremontuoti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video