2024/09/24

Žemę laiko geresniems laikams

Po visiško štilio žemės pirkimo bei pardavimo srityje pagaliau jaučiamas nors šioks toks vėjelis. Kupiškio nekilnojamųjų agentūrų atstovai džiaugiasi, kad jų biurus jau pasiekia pavieniai sklypais besidominčiųjų skambučiai. Tačiau išjudinti šią rinką nėra taip lengva – pardavėjus atbaido iki 60 procentų nuo 2008 metų kritusios žemės kainos. Žmonės vis dar tikisi jų augimo ir laukia su pinigų maišais užsienio pirklių.

Skelbimuose – įvairios kainos

Pasižvalgius į šių dienų nekilnojamojo turto skelbimus negalima teigti, kad žemės pardavimas bei pirkimas Kupiškio rajone užstrigo sunkmetyje. Jei pernai, pasak specialistų, pas mus šioje rinkoje buvo kapų ramybė, tai šį pavasarį jaučiama bent minimali gyvastis.

Pavarčius skelbraščius ir internetines svetaines galima matyti, kad kupiškėnai už žemės ūkio paskirties sklypo hektarą kaime prašo nuo 1 000 iki 5 000 litų. Kainos dydis priklauso nuo sklypo ploto – už didesnį prašoma daugiau.

Žemė gražioje, vaizdingoje vietoje kainuoja brangiau.

Sklypai prie Kupiškio marių yra įkainoti nuo 400 iki 2 200 litų už arą – jų kainos priklauso nuo žemės paskirties. Pavyzdžiui, už parduodamą 0,44 ha sklypą Vėžionių kaime ant marių kranto su visu projektu statyboms buvo prašoma 100 tūkst. litų.

Ne mažesnės kainos buvo ir kitose Kupiškio rajono teritorijose. 0,49 ha sklypas Drūlėnų kaime kainavo 16 tūkst. litų.

Kupiškio žemė – pigi

Valstybinės įmonės Registrų centro šių metų sausio 1 dienos duomenimis, gyvenamųjų teritorijų žemės vertė mūsų rajone svyravo nuo 110 iki 1 300 litų už arą. O žemės ūkio žemės vertė – nuo 1 501 iki 8 000 litų.

Palyginti šalies mastu, brangiais sklypais, ko gero, pasigirti negalėtume. Mūsų rajonas patenka tarp pigiausiai vertinamą žemę turinčių rajonų.

Tą „Kupiškėnų mintims“ patvirtino ir paslaugas su nekilnojamuoju turtu teikiančios bendrovės „Dovalda“ direktorius Povilas Domža. Pasak šio pašnekovo, mūsų žemės Panevėžio regione pigesnės už Pasvalio, Biržų rajono. Panevėžio rajone sklypai brangesni dvigubai nei Kupiškyje. Tokias kainas mūsų rajone, P. Domžos teigimu, daugiausia nulėmė mažas žemės našumo balas.

Rinka atsigauna

Paklaustas, kaip šiuo metu Kupiškio rajone gyventojams sekasi pirkti ar parduoti sklypus, direktorius sakė, kad po poros metų visiškos stagnacijos nekilnojamojo turto rinkoje šį pavasarį jau juntamas šioks toks susidomėjimas. Kaip praplėsti savo valdas, pasak pašnekovo, po truputį dairosi Lietuvoje likę emigrantų artimieji. Žemės sklypus, P. Domžos pastebėjimu, daugiausia siūlo tie, kas nori visiškai pigiai parduoti savo turtą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video