2024/09/24

Rinkėjai pasiliko senąją valdžią

Sekmadienį vykusiuose rinkimuose į rajono Tarybą sėkmė ir vėl šypsojosi 14 metų mūsų rajoną valdžiusiai Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungai. Nors gana didelis rinkėjų skaičius leido tikėti, jog žmonės pagaliau panoro pokyčių, rezultatai parodė, kad kupiškėnams visgi priimtiniausias dabartinis rajono valdymas. Lyderių konkurentai tikina, kad pergalę šiuose rinkimuose nulėmė ne tikri gyventojų norai, o nešvarūs žaidimai.

Rinkėjai buvo aktyvūs

Priešingai, nei buvo prognozuota, jog šie rinkimai į Tarybą pasiūlys gana „spalvingas“ asmenybes, rinkimuose mandatus pelnė tik keturios partijos ir pirmą kartą kandidatavusių nepriklausomų kandidatų koalicija. Prieš ketverius metus į Kupiškio rajono tarybą prasimušė net septynios partijos.

Daugiausia rinkėjų balsų šiuose rinkimuose surinko didžiosios, tradicinės rajono partijos: Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga (9 mandatai), Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (6 mandatai), Lietuvos socialdemokratų (4 mandatai) ir Darbo (3 mandatai) partijos bei pirmą kartą rinkimuose kandidatavusi Nepartinių ir nepriklausomų koalicija (3 mandatai).

24 Kupiškio rajono rinkimų apylinkėse balsavo 8739 (48, 23 proc.) gyventojai. Tai šimtu balsuotojų daugiau nei prieš ketverius metus. Tuomet rinkti vietinę valdžią teisę turėjo daugiau nei 19 tūkst. rajono gyventojų. O šiemet tokių visu tūkstančiu mažiau.

Mandatų dalybos partijoje

Kone trečdalį rinkėjų balsų mūsų rajone ir vėl surinko valstiečiai liaudininkai. Kupiškėnų kraujyje įaugusi partija sulaukė beveik tokių pačių rezultatų, kaip prieš ketverius metus vykusiuose rinkimuose į Tarybą. Už juos balsavo 2644 kupiškėnai.

Labiausiai kitų partijų atžvilgiu juos palaikė Skverbų, Alizavos, Juodpėnų, Bilūnų rinkimų apylinkių žmonės.

Kaip ir 2007-aisiais ši partija vėl gavo devynis mandatus.

„Mes esame patenkinti rinkimų rezultatais – žmonės tiki mūsų darbais“, – sakė valstiečių liaudininkų partijos sąraše pirmuoju numeriu einantis dabartinis rajono meras Jonas Jarutis.

Kartu su juo Taryboje teisę dirbti turi dabartinės Tarybos narys Leonas Apšega, seniūnas Vidmantas Paliulis, rajono savivaldybės Administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis, dabartinės Tarybos narys Albinas Vaižmužis, seniūnai Julius Vytautas Semėnas, Vladas Juškevičius ir Antanas Alkauskas bei Uoginių seniūnaitė Zita Kaušakienė.

Kaip „Kupiškėnų mintims“ teigė J. Jarutis, ko gero, ne visi šie rinkėjų deleguoti atstovai pasiliks būsimos Tarybos mandatą – tikėtina, kad jo atsisakys seniūnai ir valstybės tarnautojas.

„Mes dar rinkiminės kampanijos metu pabrėžėme, kad partijos sąraše kandidatuojantys seniūnai sąmoningai dalyvavo rinkimuose. Norėjome patikrinti, kaip juos vertina gyventojai – sužinojome jų reitingus rajono seniūnijose. Rinkėjams dėl šių kandidatų tikrai nemelavome. O kuris iš jų panorės likti Taryboje ir atsisakys seniūno pareigų, bus matyti. Aišku, kad mandatai pasislinks į mūsų partijos sąrašo apačią“, – kalbėjo pašnekovas.

Paklaustas, kokie planai laukia nugalėjusios partijos po rinkimų, J. Jarutis teigė, kad viskas spręsis artimiausiu laiku: „Vieni mes nieko negalime. Todėl siūlysime kitoms partijoms sudaryti koaliciją. Pirmumo teisę suteiksime seniesiems savo partneriams – socialdemokratams. O šiaip esame atviri bet kokioms deryboms.“

Kas galėtų gauti rajono mero postą, pašnekovas prognozuoti nepanoro.

Pasibaisėję rinkimų lyderiais

Antrieji pagal rinkimų rezultatus į rajono Tarybą – Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai. Šiems dabartiniai rinkimai – prastesni nei prieš ketverius metus, kai už juos balsavo 2207 rinkėjai. Šįkart konservatoriai surinko 1534 balsus (17,55 proc.).

Daugiausia juos palaikė šimoniečiai ir Senamiesčio rinkimų apylinkės rinkėjai.

„Mes patenkinti rinkimų rezultatais – tokių ir tikėjomės. Didžiausią pagalį į mūsų ratus, manau, įkišo šalies mastu nekokią reputaciją užsitarnavę konservatoriai Seime, – kalbėjo Kupiškio rajono Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Valentinas Beinoris. – Itin nustebino valstiečių liaudininkų rezultatas. Mes vis tiek netikime, kad tokia buvo mūsų žmonių valia laikyti valdžioje gana smarkiai prisidirbusią partiją – matyt, rinkėjus įkalbėjo valstiečių liaudininkų seniūnai ir kiti valstybės tarnautojai. Be to, rinkėjus galėjo paveikti ir nelegalus vežiojimas į rinkimų apylinkes rajone. Labai gaila, kad į Tarybą nepraėjo tokia partija, kaip liberalų ir centro sąjunga – šios partijos narys Albertas Audickas tiek gerų darbų padarė kovojant dėl kokybiškesnio vandens Kupiškyje.“

Be V. Beinorio, mandatus į Tarybą taip pat pelnė 5 šios partijos atstovai: dabartinės Tarybos nariai Ričerdas Kriovė ir Bronislovas Rimkus, Kupiškio socialinės globos namų direktorius Dainius Bardauskas, ūkininkas Egidijus Černius bei VšĮ Kupiškio raj. savivaldybės pirminės asmens sveikatos priežiūros vyr. administratorė Rima Grybauskienė.

„Kupiškėnų minčių“ kalbintas V. Beinoris užtikrino, kad nei vienas į naująją Tarybą išrinktas konservatorius neatsisakys savo mandato.

Paklaustas apie partijos planus siekiant suformuoti valdančiąją daugumą rajono Taryboje, pašnekovas nebuvo itin konkretus. Anot jo, koalicijos klausimas sprendžiamas nuo pat šios savaitės pradžios.

Konservatoriai prisipažino derybose dėl partnerystės valdžioje būsią itin atviri. Tik rinkimuose nugalėjusios partijos draugija – jiems kategoriškai netinkama: „Mes šnekėsimės su visais, išskyrus valstiečius liaudininkus. Jų pažeidimai rinkimų metu ir apskritai visas darbo stilius – mums nepriimtinas.“

Apie būsimo mero kandidatūrą pašnekovas dar nedrįso kalbėti. Muštis dėl šio posto konservatoriai, anot jo, nežada.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video