2024/09/24

Politinis viliotinis – su pigiu prieskoniu

“Partija – ne mergelė, kuri turėtų ką nors vilioti ar gundyti“, – visai neseniai pareiškė viena Lietuvos šou žvaigždžių. Tačiau Kupiškio kandidatai neriasi iš kailio stengdamiesi patraukti rinkėjų dėmesį. Tik kartais jų pastangos kelia juoką, o rinkimų stebėtojams – įtarimus dėl pažeidimų.

Pigus variantas

Kuo toliau, tuo labiau Lietuva pradeda gyventi „Kakadu“ stiliumi. Ši informacinė šou laida puikiai atskleidžia šiandieninę mūsų šalies situaciją – jos metodų nebesikrato net ir patys „rimčiausi“ valstybės žmonės – kandidatai į artėjančius rinkimus.

Dar praėjusį savaitgalį visa žiniasklaida skambėjo nuo žinios apie Seimo nario Antano Nedzinsko vedybas, o dabar jau aišku, kad tai tik politinė reklama. Pasirodo, į valdžią ateina labai kūrybingi žmonės.

Fantazijos ir išmonės nestinga ir mūsų rajono kandidatams. Štai Žiemos šventės metu, praėjusį savaitgalį, mieste pasirodė labai originali ir, tikėtina, taupi politinė reklama. Ant nedidelio stendo kabėjo popieriaus lapas su ranka surašytais agitaciniais šūkiais: „Sukursime procesus link teisinės valstybės…“, „Mes kovojam prieš korupcijąâ€¦“, „Visuomenė pasirinks tikrąsias vertybes…“.

Po šiuo lapu buvo pakabintas ir partijos „Jaunoji Lietuva“ kreipimasis į rinkėjus. Jame autorius išdėstė visas mūsų rajono blogybes ir pakvietė kovoti už teisingumą ir moralę kuriant pilietinę demokratiją.

Šios partijos atstovo ir kandidato į Kupiškio savivaldybės tarybą Dangirdo Mikšio paklausti, kodėl pasirinko tokį reklamos būdą, „Kupiškėnų mintims“ nepavyko.

Nepažymėta reklama

Ne tik gyventojų dėmesį patraukė „Jaunosios Lietuvos“ stendas. Jame kabojusi politinė partijos reklama pateko ir ant Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos stalo. Mat paviešinta informacija rinkėjams nebuvo pažymėta kaip politinė reklama ir neatitiko jai keliamų reikalavimų.

Pasak Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininko Rolando Aukštikalnio, pagal įstatymą politinė reklama, politinės kampanijos laikotarpiu nepažymėta pagal teisės aktų reikalavimus arba pažymėta nesilaikant teisės aktų reikalavimų, laikoma paslėpta politine reklama ir yra draudžiama. Už jos skleidimą taikoma įstatymu nustatyta atsakomybė.

Panašius pažeidimus ji pastebėjo ir ant Naujosios sąjungos (socialliberalų) bei Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų reklaminių leidinių.

Dėl pinigų

Socialliberalai politinei reklamai būtino žymėjimo nesilaikė savo išleistame žurnaliuke. O konservatoriai tokiu pačiu būdu nusižengė platindami kalendorius.

„Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų sąrašo Nr. 94 agitacijai skirtas gaminys yra laikraštis su kalendoriumi. Jie užsakyti vienu užsakymu, spausdinti vienoje spaustuvėje, užsakymo numeris vienas, platinami vienu vienetu (laikraštis su įdėtiniu puslapiu), todėl ant šio reklaminio gaminio yra vienas žymėjimas, atitinkantis aprašo reikalavimus. Politinės reklamos žymėjimo tvarkos apraše nėra reikalavimo atskirai žymėti gaminio sudėtines dalis“, – „Kupiškėnų mintims“ aiškino partijos kandidatas Valentinas Beinoris.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video