2024/09/24

Nusidėjėliams – rinkimai baigti

Dar kartą įsitikinome, kokie žmonės Lietuvoje veržiasi į valdžią. Valstybinė rinkimų komisija (VRK), perfiltravusi kandidatų į savivaldybių tarybų rinkimus sąrašus, išbraukė daugiau nei 400 asmenų. Šie neprisipažino nebaigę atlikti teismo skirtos bausmės arba nenurodė, jog jų deklaruota gyvenamoji vieta nesutampa su ta, kurioje kandidatuoja. Mūsų rajone dėl šių priežasčių rinkimai baigėsi trims kandidatams.

Partijų nesužlugdė

Šią savaitę VRK paskelbė sąrašus kandidatų, kurie nuslėpė teistumą bei neteisingai nurodė deklaruojamą gyvenamąją vietą. Iš viso rinkimų sąrašus turėjo palikti daugiau nei 400 asmenų. Beveik 300 kandidato pažymėjimo neteko dėl teistumo. Šie žmonės likus 65 dienoms iki rinkimų yra nebaigę bausmės pagal teismo nuosprendį ir to nenurodė. Tarp jų yra 57 kandidatai, nuslėpę teistumą užsienyje ir sunkius nusikaltimus.

Iš viso ateinančiuose rinkimuose kandidatuoti norėjo 600 teistų žmonių, dalis jų apie tai prisipažino ir išsaugojo savo vietą sąrašuose.

79 asmenys savo gyvenamąją vietą deklaravo ne tame rajone, kur kandidatuoja.

17 partijų kai kuriuose rajonuose dėl išbrauktų kandidatų jau nebegalės dalyvauti rinkimuose vasario 27 dieną. Mat kandidatų vienos partijos sąraše negali būti mažiau nei 13.

Nuslėpė teistumą

Kupiškio rajono partijų sąrašams VRK filtras didelės žalos nepadarė. Trys išbraukti kandidatai savo partijų sąrašų nesugriovė.

Kandidato pažymėjimo šią savaitę neteko partijos „Tvarka ir teisingumas“ pasiūlyta kandidatė Milėna Šinkutė. Mergina pateikdama dokumentus VRK nurodė gyvenanti Kupiškio rajone. Nors iš tiesų jos deklaruota gyvenamoji vieta – Rokiškio rajone.

Pasak partijos bendražygių, buvusi kandidatė neliūdi netekusi teisės toliau dalyvauti rinkimuose.

„Esu jauna ir man dar viskas prieš akis“, – M. Šinkutės žodžius „Kupiškėnų mintims“ persakė kolegos.

Šie teigė, kad iš partijos sąrašo išbraukta kandidatė jų planų nesumaišiusi. Tai, pasak tvarkiečių, tik nesusipratimas teikiant dokumentus.

Atmesta ir Darbo partijos sąrašuose įrašyto Dariaus Einorio kandidatūra. Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos Nr.23 pirmininko Rolando Aukštikalnio žiniomis, trisdešimt dvejų metų vyras nuslėpė duomenis apie teistumą.

Kokį nusikaltimą kandidatas bandė užglaistyti, nei jo partijos vadovai, nei dokumentus priėmęs Kupiškio rajono rinkimų komisijos pirmininkas pasakyti negalėjo. Pastarojo teigimu, D. Einoris nepaliko jokių savo kontaktų ir netgi savo kandidato anketos iki galo nebuvo baigęs pildyti.

„Jei būtų prisipažinęs apie teistumą, būtų galėjęs toliau dalyvauti rinkiminėje kampanijoje. Nuslėpus šiuos duomenis kandidatas automatiškai išbraukiamas iš rinkimų sąrašų“, – kalbėjo R. Aukštikalnis.

Su pačiu D. Einoriu susisiekti nepavyko.

Jau parengus straipsnį VRK internetiniame puslapyje pasirodė pranešimas, kad iš rinkiminių sąrašų išbrauktas dar vienas Darbo partijos kandidatas Arūnas Bižys. Jis taip pat buvo nenurodęs savo teistumo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video