2024/09/24

Mokyklos bufeto asortimentas sukėlė įtarimų

Nuo šių mokslo metų šalies mokyklų valgyklose pradėta vaikus maitinti sveikesniu maistu. Iš pradžių dėl šios naujovės buvo kilę daug diskusijų. Po jų į valgiaraštį sugrąžinta sriuba. Šiuo metu aistros dėl vaikų mitybos šiek tiek aprimusios. Daugumai tėvų ir pedagogų maitinimo naujovės priimtinos. Apskritai gyventojai pastaruoju metu pradėjo akyliau skaityti maisto produktų etiketes ir atidžiau rinktis maisto produktus. Gal todėl kai kam kilo abejonių, ar Kupiškio Povilo Matulionio pagrindinės mokyklos bufete prekiaujama sveiku maistu. Esą teko matyti mokykloje šokoladukais smaguriaujančius moksleivius.

Galvosūkis – kylančios maisto kainos

Šios mokyklos direktorius Rimvydas Latvys užtikrino, kad jų bufete tikrai nepardavinėjami moksleivių mitybai neteiktini produktai. Jo asortimentą tikrino ir Kupiškio r. valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ir Visuomenės sveikatos centro specialistai. Pažeidimų nerado. Kiekvieną savaitę į bufetą užsuka pasižiūrėti ir mokyklos bendruomenės slaugytoja. Vaikai į mokyklą atsineša šokoladukų, traškučių ir kitokių neleistinų maisto produktų nusipirkę pakeliui į mokyklą ar nubėgę per pertraukas į parduotuvę. Su tuo kovojama, bet, pasak direktoriaus, negali uždrausti vaikams į lauką pertraukų metu išeiti.

Šiuo metu direktoriui didelis galvos skausmas – kylančios maisto produktų kainos.

Joms augant gali brangti ir nemokamas maitinimas. Jau dabar jo kaina yra pasiekusi viršutinę ribą – iki 4,60 Lt. Pasidomėjus, ar tikrai visi produktai, tiekiami mokyklos valgyklai, yra ekologiški, R. Latvys paaiškino, kad tiekėjų, mokyklos vadovų ir Visuomenės sveikatos centro atstovų bendrame susitikime, vykusiame rajono Kultūros ir švietimo skyriuje, buvo susitarta, kad jų kokybę savo įmonės antspaudu turi patvirtinti tiekėjai. „Mes, gavę maisto produktus, tik pasižiūrime, kad jų etiketėse nebūtų neleistinų maisto priedų. Patys jų kokybės netikriname. Šiuo metu net nežinau, kur tokius tyrimus būtų galima atlikti. Ko gero, į Panevėžį ar kitą didmiestį reikėtų vežti. Visa tai ir kainuotų. Belieka pasitikėti tiekėjais ir kitais jų produkcijos tikrintojais“, – kalbėjo direktorius.

Laikosi taisyklių

Povilo Matulionio pagrindinės mokyklos bufete savo veiklą vykdo V. Urbonavičienės individuali įmonė. Jos savininkė pati čia dirba bufetininke. Ji papasakojo, kad šios bufeto patalpos įrengtos moksleivių tėvų iniciatyva maždaug prieš 15 m. Tokiu būdu norėta, kad jų atžalos mažiau per pertraukas lakstytų apsipirkinėti į miesto parduotuves. Iš dalies taip ir įvyko. „Čia dirbu 11 m. Bufete pirkėjų nestinga. Pavyzdžiui, yra žuvies nemėgstančių vaikų. Tai atėję čia nusiperka dešrainį. Moksleiviai dažnai kursuoja tarp valgyklos ir bufeto. Tačiau bufetas tikrai su valgykla nekonkuruoja. Jis yra tik kaip tam tikra alternatyva, išplečianti maisto pasirinkimo galimybę“, – teigė pašnekovė.

Apsilankymo dieną bufete buvo prekiaujama kukurūzų miltų gaminiais, javainiais, bandelėmis, sausainiais, negazuotais gėrimais be konservantų, vienos rūšies kramtomąja guma be dažiklių, arbata. Buvo ir dešrainių. Pasak V. Urbonavičienės, dešrainiais prekiauti leidžiama. Į juos dedamos geros kokybės dešrelės, tikras fermentinis sūris, naudojamas pomidorų padažas be konservantų. „Maisto produktų tiekėjai yra informuoti, kokie produktai tinka vaikų mitybai. Už nusižengimus jiems yra numatytos nemažos baudos. Tad, manau, kad jų tiekiamu asortimentu reikia pasitikėti. Be to, ir internete galima pasitikrinti specialiame tinklalapyje, kokios prekės tinka vaikams“, – sakė pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video