2024/09/24

Ilgas kelias į kasdienius patogumus

Kai visiems ir visko stinga, drovu net ir kalbėti apie išskirtinius vienos grupės žmonių poreikius – šįkart apie neįgaliuosius. Kad neįgaliam žmogui šiandien ypač nelengva išgyventi, visiems akivaizdu. Tokio žmogaus nereikia nei darbdaviui, nei darbo biržai, dažnai jis yra našta šeimai, ypač valstybei, kuri vis neranda užtektinai lėšų, kad kaip nors galėtų kompensuoti savo piliečiui prarastą darbingumą, sveikatą, įrengti kur nors valdžios įstaigoje liftą, nuožulnų įvažiavimą, pritvirtinti ranktūrį, pastatyti papildomą kėdę, nupirkti daugiau vežimėlių, protezų, dosniau skirti būtinų slaugos priemonių ir taip galima vardinti be pabaigos… Tai vis paliekama tolimai ateičiai, kai valstybė bus turtingesnė, solidaresnė, teisingesnė. Bet ir šiandieniame kukliame būvyje nutinka beveik kalėdiškų stebuklų, kai padaromi paprasti dalykai ir ištariami padėkos žodžiai.

Tokį dabartyje retą pasidžiaugimą teko išgirsti prieš pat metų pabaigos šventes viename daugiaaukščio namo bute Kupiškyje.

Gyvens patogiau

Kupiškėnė Aldona Pavilonytė negailėjo pagyrimų rajono Savivaldybei, neįgaliųjų organizacijai, statybininkams, kuriems užteko kantrybės išklausyti visus jos pageidavimus, pritaikant bute vonios patalpėlę pagal jos ligas, negalias ir beveik visus norus. Moteris sunkiai vaikšto, lazdžiuke pasiremdama.

„Man svarbu, kad namų buityje viskas būtų po ranka. Prašiau statybininkų, jei tik galima, išplatinti vonios duris, palikti ten skalbyklę, išimti vonią, nes nebeįlipu ten„, – kalbėjo Aldona.

“Padarė patogią vietą, pritaikė dušo kabiną maudytis, yra kur įsitverti, atsiremti. Pritaikė klozetą. Pakeitė visas grindų, lubų dangas, sienų plyteles. Dabar vonia yra gražiausia mano buto vieta“, – juokavo moteris, džiaugdamasi gerais namų pokyčiais.

A. Pavilonytė yra viena iš keturių sunkią negalią turinčių rajono gyventojų, kurie 2010 metais gavo galimybę pasinaudoti kooperuotomis Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei rajono Savivaldybės lėšomis pritaikant būstus neįgaliųjų reikmėms.

Iš viso tokioms reikmėms skirta 47 tūkst. litų, 20 proc. šios sumos padengė Savivaldybė. Visiems neįgaliesiems rekonstruotos jų namuose vonios patalpos. Tai padaryta Kupiškyje, Noriūnuose, Skapiškyje, Aukštupėnų gyvenvietėje. Kasdienės higienos pritaikytais patogumais dabar gali naudotis devynmetis Rytis Meškauskas, dešimtmetis Tadas Alešiūnas ir jų artimieji, skapiškėnė Aldona Survilienė ir jau minėta A. Pavilonytė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video