2024/09/24

Įstatymų pataisos mokys skaičiuoti verslininkus ir pensininkus

Atėję Naujieji metai atnešė ir kai kuriuos pasikeitimus mokesčių sistemoje. Pernai ne vienam gyventojui, neturinčiam darbo ir neužsiregistravusiam Darbo biržoje kaip perkūnas iš giedro dangaus buvo žinia, kad ir jie yra skolingi valstybei – visi privalo susimokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas. Tuomet buvo sakoma, kad tam nepasiruošta – visuomenė sužinojo per vėlai.

Apie šiais metais laukiančias naujoves pakalbinome Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento Švietimo ir konsultavimo skyriaus vedėją Rimą RAMANAUSKIENč˜.

Kokie mokesčių įstatymų pakeitimai yra nuo Naujųjų metų? Ką reikėtų žinoti gyventojams, vykdantiems individualią veiklą pagal pažymą?

Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme pakoreguota individualios veiklos sąvoka: jai nebepriskiriamas gyventojų nekilnojamųjų daiktų pardavimas ir nuoma. Įstatymo pakeitime pateiktas laisvosios profesijos apibrėžimas – jų atstovai gali būti teisininkai, lobistai, makleriai, mokesčių konsultantai, žurnalistai, architektai ir t.t., kurie turi reikiamą kvalifikaciją ir verčiasi asmeniškai, teikdami intelektines paslaugas klientams ir visuomenei.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas papildytas nauja dalimi, pagal kurią individualios veiklos pajamoms, išskyrus pajamas iš laisvųjų profesijų veiklos ir pajamas iš vertybinių popierių (įskaitant išvestines finansines priemones), taikomas 5 procentų pajamų mokesčio tarifas vietoj anksčiau taikyto 15 proc. tarifo. Toks mokesčio tarifas taikomas jau 2010-aisiais ir vėlesniais metais gautoms pajamoms.

Atėjus pavasariui vėl laukia gyventojų pajamų mokesčio deklaravimas. Į ką turėtų atkreipti dėmesį ketinantieji deklaruoti savo pajamas ir susigrąžinti permokėtą pajamų mokestį?

Gyventojai, kurie 2010 metais ir vėliau mokėjo gyvybės draudimo, pensijų įmokas, už pirmas studijas ir (ar) pirmą profesinį mokymą, palūkanas už vieną iki 2008 gruodžio 31 d. paimtą būsto kreditą ar lizingo būdu 2004-2008 metais pirkę vieną asmeninį kompiuterį su programine įranga ir mokėję įmokas (be palūkanų), savo patirtas išlaidas galės atimti tik iš 15 procentų pajamų mokesčiu apmokestintų pajamų. Atimamų išlaidų suma negalės viršyti 25 procentų 15 proc. tarifu apmokestinamų pajamų. Šiuos duomenis gyventojai ras savo preliminariose deklaracijose, pateiktose VMI Elektroninio deklaravimo sistemoje.

Taip pat įstatymo pakeitimuose numatyta, kad apskaičiuojant gyventojui taikytiną metinį neapmokestinamąjį dydį (NPD), į metines pajamas įskaičiuojamos tik tos apmokestinamosios pajamos, kurioms taikomas 15 procentų pajamų mokesčio tarifas, išskyrus išmokas, gautas pasibaigus ar nutraukus gyvybės draudimo ar pensijų kaupimo sutartį, neviršijančias sumokėtų įmokų dydžio. Be to, įtvirtinta nuostata, kad apskaičiuojant metinį NPD, į metines pajamas neįskaičiuojamos pajamos, nuo kurių mokestis buvo sumokėtas įsigyjant verslo liudijimą.

Praėjusiais metais ypatingo dėmesio sulaukė privalomasis sveikatos draudimas (PSD). Ar šiemet bus kažkokių naujovių šioje srityje?

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video