2024/09/23

Klibinami ir ugniagesių etatai

Vargu, ar daug Lietuvoje atsirastų įstaigų bei jų darbuotojų, kurių nepalietė optimizacijos procesas, prasidėjęs sunkmečiu. Šis tarptautinis žodis, reiškiantis geriausio varianto radimą turi du galus – valstybei vienoks ar kitoks sprendimas gali būti palankus, o žmonėms tuo tarpu kaip tik atvirkščiai.

Gyventojai nerimauja

Etatų mažinimas padeda bent šiek tiek sulopyti šalies biudžetą, tačiau piliečių piniginę paplonina. Blogiausia, kad pernelyg drastiški sprendimai gali ne juokais sujaukti žmonių gyvenimą. Štai, „Kupiškėnų mintis“ pasiekė gyventojų būgštavimai, jog gaisrininkų Kupiškio rajone ir taip nėra daug, o sklinda kalbos, kad dar bus mažinami jų etatai. Nusprendėme išsiaiškinti, ar tai tik nepagrįsti gandai, ar netolimi ateities planai.

Visko gali būti

Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Algirdas Rudys ne itin norėjo komentuoti tokių kalbų, mat jis dar pats nežinąs, koks likimas laukia gaisrininkų. Pasak jo, neatmetama galimybė, jog bus mažinami etatai arba net panaikinti keli gaisrininkų punktai rajone, tačiau konkretaus sprendimo dar nėra.

Jei valstybės biudžete bus pernelyg daug skylių, tuomet jas užkaišyti reikės sutaupytais pinigais ne tik iš apkarpytų pensijų, bet ir sumažintų etatų.

Samdomi keičiami statutiniais

Šiuo metu Kupiškio priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje vis dar tebevyksta svarbūs pertvarkymai: laisvai samdomi darbuotojai yra atleidžiami, o vietoj jų priimami statutiniai gaisrininkai. Buvo ir tokių, kurie iš nestatutinių darbuotojų tapo statutiniais atitikę tam tikrus keliamus reikalavimus bei įrodę, jog jų sveikatos būklė yra puiki.

Anot A. Rudžio, šis pasikeitimas yra tik į naudą, mat gaisrininkų kolektyvą papildė jauni darbuotojai, įgiję išties gerą išsilavinimą. Tikimasi, kad jų sukauptos žinios bei darbas pagerins ugniagesių darbo kokybę.

Rinko parašus

Kupiškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos direktorius Algirdas Bočiulis šiuo metu atostogauja, todėl išsamiai pakomentuoti susidariusios situacijos negalėjo. Pasak specialisto, pavasarį kaip iš gausybės rago pasipylė kalbos apie Adomynės, Antašavos ir Virbališkio kaimuose esančių gaisrininkų punktų panaikinimą. Šių kaimų gyventojai net rinko parašus ir siuntė aukščiausioms valstybės institucijoms, kad to nebūtų padaryta. Jiems gaisrininkų punktų panaikinimas reikštų bemieges naktis, bijant, kad įvykus nelaimei, pagalba greitai neatskubės.

Metų pabaigoje gali trūkti pinigų

A. Bočiulis teigė, jog šiuo metu tokios kalbos yra aptilusios, tačiau nežinia, kas bus rudenį, kuomet baigsis atostogų metas. Direktorius tikisi, jog šiemet dar pavyks „išgyventi“ nesumažinus gaisrininkų komandų tam tikruose kaimuose. Anot jo, tai būtų kraštutinis sprendimas, o ir būtų gaila, jei neprižiūrimi gaisrininkų punktai būtų išplėšti. Todėl tikimasi, kad dabar, kai dauguma gaisrininkų išeina nemokamų atostogų, bus sutaupyta šiek tiek lėšų. Direktorius pasakojo, kad sunkiausi laikai dar tik ateity, nes metų pabaigoje gali trūkti pinigų darbuotojų atlyginimams išmokėti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video