2024/09/23

Moterys labai domėjosi onkologų patikra

Praėjusį ketvirtadienį Noriūnus ir Šepetą aplankė „Rožinio kaspino“ autobusėlis su onkologų komanda bei krūties vėžio prevencijos projekto „Nedelsk“ koordinatoriai. Keletas iš jų tądien viešėjo ir rajono Savivaldybėje.

Projekto „Nedelsk“ koordinatorės Lina Buzelytė ir Rasa Sutkaitytė Savivaldybėje susitiko su rajono meru Jonu Jaručiu, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju Vaitiekumi Gaidukevičiumi, Noriūnų seniūnijos seniūnu Algirdu Navicku. Viešnias pasitiko ir atlydėjo į šį susitikimą projekto „Nedelsk“ geros valios ambasadorė mūsų rajone Vilma Mažeikienė.

Pasak L. Buzelytės, jų projekto misija – krūties vėžio prevencija. Nuolat rengiamomis įvairiomis akcijomis siekiama priminti moterims, kad reikia rūpintis ne tik namiškiais, daržais, ūkiu, bet ir savo sveikata. Šiemet „Rožinio kaspino“ autobusėlis į kelionę po Lietuvą išvyko jau septintą kartą. Jo maršrutas sieks nedidelius, turinčius apie 600 gyventojų, atokesnius kaimus, kurių žmonėms kebliau pasiekti gydymo įstaigas. Noriūnai ir Šepeta – jau dvylikta ir trylikta stotelė šių metų kelionėje. Iš viso per septynerius veiklos metus buvo patikrinta 45 tūkst. moterų. Daugiau nei 4 tūkst. pacienčių buvo pasiųstos tolimesniems tyrimams, įtarus susirgimą. Kupiškyje iš viso patikrinta 743 moterys, 16 gavo siuntimus tolesnei patikrai.

Koordinatorė informavo, kad per 4 val. gydytojai priima apie 12-14 moterų. Tiriama apčiuopos būdu ir echoskopu. Tačiau „Rožinio kaspino“ autobusėlio sustojimo vietose apsilanko kur kas daugiau moterų. Čia visiems atėjusiems yra teikiama informacija apie krūties vėžį, kaip jo išvengti, kaip pastebėti ligą jos užuomazgose. Ta tema rodomas filmukas, pasitelkus muliažą, moterims paaiškinama, kaip teisingai atlikti krūtų savityrą.

L. Buzelytė padėkojo V. Mažeikienei, kuri jau septintus metus talkininkauja jų projektui.

J. Jarutis pritarė, jog „Nedelsk“ veikla turi prasmę ir yra reikalinga, bei pažadėjo, jog Savivaldybė kiek galės, tiek padės. Kad viešnios nepasiklystų Kupiškyje, meras joms įteikė lankstinukų apie mūsų miestą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video